Ja i Danka, u której niedawno byłam z wizytą, zapraszamy Was na prostą zabawę, w której można wygrać jedną z trzech książek Nigelli.
Jeśli ktoś jeszcze nie wie kim jest Danka, to zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu:
Ja i moje dzieci kochamy jogurt naturalny i często jemy go na śniadania i kolacje oraz dodajemy do zup i sałatek. Używam go w większości przepisów, w których składzie jest śmietana (nawet do kruchych ciast!). Dlatego dziś chciałabym zapytać o Wasze pomysły na jogurt naturalny.
Konkurs
Wystarczy w komentarzach do tego wpisu napisać jaki jest Wasz ulubiony sposób na wykorzystanie jogurtu naturalnego. Nie ograniczam Was tylko do kulinariów, ale niech to będą realne pomysły, np. deser, maseczka na twarz itp. Możecie napisać dokładny przepis lub tylko opisać krótko Wasz pomysł.
Na odpowiedzi czekam do piątku, 18 maja. Wyniki ogłoszę w poniedziałek, 21 maja. Każdy może przesłać tylko jedną odpowiedź. Ja wybiorę spośród wszystkich Waszych odpowiedzi trzy, które zostaną nagrodzone jedną z książek Nigelli: Nigella ekspresowo, Jak być domową boginią i Przepisy z serca domu. Książki wybiorę losowo, ale możecie dopisywać na której Wam najbardziej zależy 🙂
Biorąc udział w zabawie akceptujecie jej regulamin.
Naturalny jogurt to u mnie jeden z głównych produktów w codziennym menu. Spożywam go jako 2.śniadanie w pracy z dodatkiem różnych suszonych owoców, które można kupić w małym sklepiku na Mokotowie. Dodaję go również do owoców i stwarzam nieziemskie koktajle. A latem – jogurt używam jako maskę na zbyt opalone ciało – świetny jest na poparzenia słoneczne, wspaniale łagodzi i chłodzi. 🙂 Ania
Jogurt naturalny – Rozpoczyna się cudowny sezon truskawkowy. Jestem od nich uzależniona a szczególnie od następującej postaci truskawek: rozgniecionych z cukrem i pokrytych zimnym, białym jogurtem naturalnym. Mogę miseczkę z taką zawartością zjadać na śniadanie, na obiad i na kolację aż skończą się truskawki… Pozdrawiam, Iwona
Kiedy kupujemy jogurt naturalny to znak, że będzie pizza :). Zawsze robimy do niej sos czosnkowy na bazie jogurtu: mały jogurt naturalny (150 g),3 ząbki czosnku,odrobina soku z cytryny, 1 łyżeczka majonezu, 1/2 łyżeczki ketchupu, szczypta chili,szczypta słodkiej papryki, sól.
wszystkie składniki miksujemy malakserem, aż sos będzie jednolity – doprawiamy do smaku (można dać więcej chili, soli itd.)
Oj,jogurt naturalny u nas zawsze musi być :
Dzieci wykorzystują go do płatków, do mieszania z wiórkami czekoladowymi.
A ja ? do sosu czosnkowego, jako dodatek do domowego risotto, do sera białego, do picia, do ciastek.
Często zapominamy, jakie skarby mamy w kuchni 🙂
Miód – odżywia i regeneruje. Marchewka – idealna dla osób ze zmęczoną, pozbawioną blasku cerą; nadaje zdrowy odcień skórze, ujędrnia ją. Jogurt – kwas mlekowy wspaniale działa na podrażnienia, oparzenia słoneczne a probiotyki łagodzą trądzik.
Maseczka przydatna dla wszystkich rodzajów skóry: zmieszaj 1 łyżkę jogurtu naturalnego z 1 łyżką miodu i startą średnią marchewką. Wystarczy 15 minut, by przywrócić elastyczność i jedwabisty wygląd twarzy. Maseczkę spłucz letnią, przegotowaną wodą.
Najbardziej lubię wykorzystywać jogurt naturalny jako „sos” do mojej ulubionej sałatki z nitek selera w towarzystwie czerwonej fasoli i kukurydzy 🙂
Jogurt naturalny w okresie wiosenno-letnim staje się jednym z moich najbliższych kulinarnych przyjaciół, ponieważ razem oczekujemy na truskawki:)Uwielbiam zajadać się całymi owocami polanymi jogurtem z odrobiną cukru,jednak moim jogurtowo-truskawkowym(owocowym)faworytem jest koktajl:)
Świeże truskawki miksuje za pomocą blendera z dużym naturalnym jogurtem,dodaje cukier waniliowy do smaku,czasem wrzucam także banana,zmiksowany napój chłodzę około godziny.Potem pozostaje tylko wlać go do wysokiej szklanki,zaopatrzyć się w słomkę i już mamy jogurtowo-owocowy-pyszny i zdrowy relaks:)
Ja jogurt używam na maskę do włosów .Jogurt,żółtko,olejek rycynowy i jak mam witaminy w kroplach a,e czy bistyminę to też dodaję mieszam ,wmasowuję we włosy i skórę głowy i pod folię.Trzymam ile wytrzymam,czasami cały dzień jak nigdzie nie wychodzę.Włosy mam farbowane więc końcówki są suche ,myślę że nadaje się ta maska do każdych włosów farbowanych czy rozjaśnianych.Lubię też tak poprostu po opalaniu słonecznym nałożyć na twarz i dekolt. I oczywiście jogurt naturalny zawsze muszę mieć pod ręką.Marynuję w nim mięso, robię sosy,lody zjadam na śniadanie z owsianką .Nie wyobrażam sobie aby go brakło w mojej kuchni(lodówce:))
Sos czosnkowy obowiązkowo, kurczak w jogurcie z curry-to taki mój własny pomysł, no i bardzo standardowo świeże owoce z jogurtem 🙂
Ja polecam coś na ochłodę prosto z azjatyckiej tradycji. Już nie długo (mam nadzieję) zaczną się upały więc będzie to wspaniałe i pożywne orzeźwienie. Lassi – indyjski napój,w wersji z mango, bo jest ich naprawdę mnóstwo, a ten jest wyśmienity. Oto przepis: do pojemnika blendera wrzucamy – 2 sztuki obranego i posiekanego na mniejsze kawałki mango, duży kubek jogurtu naturalnego (oczywiście zawartość), 1/2 szklanki mleka (może być zamiast tego mleczko kokosowe) , 2 łyżki miodu (ewentualnie cukier). Wszystko miksujemy na gładką masę i posypujemy zmielonym kardamonem. Podajemy ze słomką. Polecam jest świetne.
Jogurt naturalny wykorzystuję do zrobienia sernika. Tak, tak – sernika. Pysznego, puszystego, niebiańsko lekkiego i rozpływającego się w ustach a przy tym małokalorycznego.
Witam!
ja proponuję sałatkę owocową oraz warzywną 🙂
zawsze smaczne,o każdej porze dnia!!!
owocowa-owoce kroimy(jabłko,banan,mandarynka,truskawka,kiwi,winogrona- w sumie owoce na jakie jest sezon,mogą być też z puszki),sok pomarańczowy mieszamy z jogurtem zalewamy owoce,możemy dodać zwykłe płatki corn flakes
warzywna -sałatę rwiemy na małe kawałki,do tego pomidor,ogórek,rzodkiewki,szczypior,sól,pieprz,jogurt:) dodatkowo ser feta również okrojony w kostkę
Smacznego i pozdrawiam
jogurt naturalny- do tiramisu! mieszam z mascarpone zamiast polecanej często w przepisach śmietany kremówki. niweluje nieco mdły smak serka. boskie!
fajny blog napewno wypróbuje kilka deserów
zapraszam do mnie http://www.deserlandia.blogspot.com
Najlepszy sposób na wykorzystanie jogurtu naturalnego, to zmieszanie 1 kubeczka z litem ciepłego mleka w celu otrzymania litra jogurtu naturalnego:)
Jogurcik naturalny jest boski z ziołami prowansalskimi, odrobiną czosnku, majonezu, soli i oczywiście pieprzu:)genialny do sałatki z kurczakiem i bagietką:)mmmmmmniami:) a tak poza tym to wspaniały kosmetyk na czerwoniutką opaleniznę:)
Dla mnie, mężczyzny, z jogurtem jest jasna sprawa. Mam jogurt to go zjadam. Ale okazuje się, że może służyć i do innych, (bardziej wyższych?) celów. Sam nigdy bym na to nie wpadł, ale będąc już tyle lat z Moją Kobietą widziałem i zdumiewające rzeczy. Byłem świadkiem niecnego wykorzystywania i mleka, i kefiru, i warzyw i innych bardziej zdumiewających jadalnych rzeczy do zabiegów mających na celu upiększenie tego i owego. Maseczki, okłady, pilingi… aż strach się bać. Swojego czasu widywałem M. w czymś na włosach, teraz wiem, że to był właśnie jogurt.
Ale do rzeczy. Ja kuchnię raczej omijam (jeśli chodzi o gotowanie…;), ale tą panią z okładek książek kojarzę (Moja M. ogląda jej programy) i chętnie dorzucę swoje 3 grosze (a nuż mi się uda i sprawię M. niespodziankę?). Podpytałem ją dzisiaj jak to jest z tym jogurtem i wyciągnąłem parę informacji (mimo, że patrzyła na mnie jak na Ufo).
Maski do włosów. Mogą być takie do włosów przetłuszczających się, suchych lub zniszczonych. Dla mnie to czarna magia (bujną czupryną poszczycić się nie mogę), ale zacytuję Wam to, czego się dowiedziałem:
Maseczka do włosów przetłuszczających się:
Białko z jaja kurzego
3 łyżki jogurtu naturalnego
Białko należy mocno ubić i dodać do niego jogurt. Taką papkę nakłada się na włosy na 30 minut (na to idzie czepek). A potem spłukuje ciepłą wodą z jak najmniejszą ilością szamponu.
Włosy suche:
Filiżanka jogurtu
Żółtko
Łyżeczka olejku jojoba (what?!)
Łyżeczka wosku pszczelego (o, niebiosa!)
W mikrofalówce rozpuszcza się ten wosk, następnie miesza się wszystkie składniki aż nie będzie grudek. Nakłada się na włosy, a szczególnie- końcówki. Włosy zawinąć w folię, ciepły ręcznik i tak posiedzieć 30 minut. Opłukać porządnie.
Mój jogurcie ukochany
ty układasz moje plany.
Deser, zupa, obiad cały
z Tobą zawsze jest wspaniały.
Do marynat idealny
w sosie będzie wyczuwalny.
Dzień rozpocząć tym specjałem
jest pomysłem doskonałym.
Koktajl zdrowy lubię pić
co pozwala długo żyć.
Smak jogurtu doskonały,
ale chęć mam na inne specjały.
Nic tak nie wygładza ciała
jak maseczka doskonała.
Słodki deser mówi – tyj
ty kobieto jedz jogurty i zdrowo żyj.
Jeden morał mogę rzec
po naturalny jogurt należy szybko biec.
Powiem wprost: jadam jogurt naturalny ze wszystkim 🙂 Nauczylam sie od meza i strasznie polubilam polaczenie miesa, albo warzyw w sosie pomidorowym, dobrze ugotowanego ryzu i gestego jogurtu. O prosze bardzo na przyklad tak:
http://lejdi-of-the-house.bloog.pl/id,331092253,title,Wege-chilli-Czy-to-wciaz-Meksyk-Bo-oni-tam-mocno-miesozerni,index.html
A jesli przypadkiem wynajde jakies resztki, to chetnie dorzucam do ciasta nalesnikowego, bo razem z proszkiem do pieczenia daja pyszne, puchate placuszki, albo, nawet lepiej: lemon curd + pokruszone bezy + jogurt naturalny + borowki amerykanskie… Mmmm… Super wypasione drugie sniadanie dla tych, ktorzy nie wierza w istnienie kalorii ;):)
Pozdrawiam!
od jakiegoś czasu zalegała mi w lodówce kapusta pekińska wieć postanowiłam stworzyć coś z niczego.
Wziełam poszatkowałam drobno kapustę pokroiłam w kosteczkę dwa udka wędzone kurczaka i jedną papryczkę czerwoną a do tego zrobiłąm sosik
Wymieszałam JOGURT NATURALNY z majonezem w proporcjach mniej więcej pół na pół i dodałam 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
Wymieszałam wszystko razem dodałam trochę pieprzu i posiekany koperek. Pychota !!!
A co do książeczki to MARZĘ o książce „Przepisy z serca domu”
Jogurt naturalny jest obecny w mojej kuchni codziennie. Latem jako baza do chłodników (tradycyjnego z botwinki i litewskiego ze świeżymi ogórkami), jako sos do ziemniaków (z dodatkiem szczypiorku i czosnku), marynata do drobiu na grilla (ze zmiksowaną cebulą i czosnkiem – mięso dzięki temu jest bardzo soczyste). O, już ślinię się na myśl, że niedługo sezon truskawkowy, więc truskawki będą z cukrem i jogurtem. Zimą używam jogurtu do sosów (np.czosnkowy do krewetek) i jako bazę do błyskawicznych deserów (dodajemy maliny lub jagody ze słoiczka lub mrożone i pyszny deser gotowy). No, i ulubione śledzie w sosie jogurtowym (z majerankiem i czosnkiem). A na koniec absolutny hit, który pochodzi podobno z kuchni hinduskiej, ale ja przywiozłam go z Londynu – mieszamy jogurt z wodą w proporcji 1:1, dodajemy szczyptę soli i mamy wspaniały, orzeźwiający napój do posiłków !
oczywiście wykorzystuję go do robienia tzatzik’ów zwłaszcza teraz do grilla i podobnie jak Ty do wszystkiego zamiast śmietany:)wykorzystuję go również wtedy gdy nadmiernie,siedząc na działce, „spalimy” się słonkiem – wtedy okłady z jogurtu na gorącą skórę są niezastąpione i naprawdę działają….dodaję go do ziemniaków gdy je tłukę zamiast masełka…dodaję do sałaty lodowej – wtedy jogurt mieszam z cukrem, sokiem z cytryny i szczyptą soli – polewam sałatę lodową i gotowe….
u mnie w domu jogurt się wykorzystuje do robienia … jogurtu 😉 owocowego 🙂 łyżkę dżemu domowej produkcji wkładamy do kubeczka z jogurtem, mieszamy, i tyle, można zajadać. I jest super, bo wiemy, że zapach i smak są naturalne, a nie ulepszane sztucznymi dodatkami 🙂
Jogurt? Bardzo na czasie, bo właśnie przechodzę kurację antybiotykową :-), przydadzą się więc świeże, dobre bakterie w miejsce poległych na polu walki. A przepis? Wczoraj zrobiłam muffiny śniadaniowe, BARDZO ZDROWE i smaczne. Gdybym miała parę, to wstawałabym pół godziny wcześniej i przygotowywała ciepłe na śniadanko….
A oto przepis: 1,5 szkl. płatków owsianych błyskawicznych, 3/4 szkl. brązowego cukru, 1 szkl. mąki, szczypta soli, pół. szkl. suszonej żurawiny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, , 2 łyżki ziaren sezamu, 1 łyżeczka sody_ – wymieszać. Dodać do rozbełtanych razem: 1 jajka, 1/4 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu. Wymieszać, wlać do foremek na muffiny, piec ok. 20 min (200 st). 🙂 Bardzo smaczne…
Mój ulubiony sposób na wykorzystanie jogurtu naturalnego to przygotowanie takiej nietypowej pozytywnej porannej kawy pełnej owoców…
Owocowe Latte Mallinato
Składniki na dwie porcje:
0,5 kg mrożonych malin
2 szklanki jogurtu naturalnego z serii Danone Natura
6 łyżek brązowego cukru
2 łyżki płatków migdałów
2 biszkopty (paluszki)
Do wysokich szklanek nakładamy następujące warstwy malinowej „kawy”:
Dolna warstwa malinowej „kawy”:
W rondelku mieszamy połowę rozmrożonych malin z 4 łyżkami cukru i podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Gotujemy maliny przez 10 minut od czas do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Środkowa warstwa malinowej „kawy”:
W blenderze miksujemy połowę malin, 2 łyżki brązowego cukru i szklankę jogurtu naturalnego.
Górna warstwa malinowej „kawy”
Szklanka jogurtu naturalnego.
Na wierzchu malinowej „kawy” umieszczamy biszkopt i całość posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Serdecznie pozdrawiam,
Gaja
A my najbardziej lubimy deser z jogurtu naturalnego i galaretek i owoców 🙂 Przygotowujemy galaretki, gdy zastygną widelcem bądź łyżeczką rozbijamy ją na małe drobinki, polewamy jogurtem naturalnym, mieszamy i wrzucamy ulubione owoce. Zdrowo, smacznie i syto 🙂 Aż ośliniłem klawiaturę 😉
cin2005
Ja i moja córka Ania bardzo lubimy zapiekanki makaronową, z szynką i brokułami. Na pół kilo makaronu bierzemy 400 g jogurtu naturalnego, 3 jajka, 150 g sera drobno startego na tartce, pieprz i odrobine soli. Ania oczywiście musi wszstko wymieszać mątewka i sie zachlapać, ale co tam za to smakuje o niebo lepiej 🙂
isia
jogurt naturalny to zdecydowanie najbardziej uniwersalny produkt w kuchni (a przy tym jaki zdrowy i niskokaloryczny!) staram się go wykorzystywać niemal w każdej potrawie,jednak przez to,że jestem zdecydowanie słodyczoholikiem moje serce podbiła jego słodka (ale oczywiście zdrowa i pożywna) wersja. zaczynam od namierzenia owoców,muszą być zimne,nawet zmrożone,więc mrożone nadadzą się doskonale (świeże można wrzucić na kilka chwil do zamrażarki). spora ilość owoców ląduje w mikserze właśnie z JOGURTEM NATURALNYM i garścią płatków owsianych. zmiksowane na jednolitą masę pachną wspaniale,ale to jeszcze nie koniec. własnoręcznie zrobione,lub kupione bezy wkładamy do siatki i kilkakrotnie nimi uderzamy,aby rozdrobniły się na mniejsze kawałki (nie na pył). tak przygotowane bezy dorzucamy do wcześniej przygotowanej masy i podajemy jako zupę. JEST PRZEPYSZNA! masa sama w sobie jest dość kwaśna a kawałki bezy,które nie nasiąkają,cudownie ją osładzają. tego smaku nie da się opisać i jak dla mnie jest to prawdziwe niebo w gębie! szczerze polecam wypróbowanie tego przepisu,bo jest on prosty,przygotowuje się go zaledwie 5 minut,a jest warty grzechu, szczególnie w ciepłe dni ( których chwilowo nam niestety brakuje) 🙂
Dokładam swój przepis na PIZZĘ:
Składniki:
0,5 kg mąki
5 dkg drożdży
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
i jogurt lub maślanka – do gęstości ciasta na makaron
Ciasto ma być raczej miękkie, jak dodamy za dużo jogurtu lub maślanki można korygować mąką.
Blachę dużą od piekarnika (albo dwie mniejsze) smaruję oliwą, a następnie nakładam ciasto. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, a na to kładziemy dowolne dodatki. My dajemy, w zależności kto co lubi, pieczarki, szynkę, kukurydzę. A na wierzch mozzarella.
Pomimo tego, że robimy inne pizze, pieczone na kamieniu, do tej często wracamy. Dzięki dodaniu jogurtu lub maślanki ciasto jest rewelacyjnie miękkie.
Mój ulubiony sposób na jogurt naturalny to: jogurt, lemon curd, borówki i bezy …a to wszystko podane w pucharku:)…ładuje baterie na cały dzień:).
Uwielbiam wykorzystywać też jogust naturalny do marynat do mięsa kurzego, nadaje mu to niesamowitą kruchośc i soczystośc, nawet teraz w lodówce siedzą sobie pałki w jogurcie i przyprawach:)
Lubię robić koktajle z jogurtu, mleka i owoców sezonowych …..
i jeszcze jedno zupełnie nie związane z jedzeniem …. babcina metoda na infekcje narządów rodnych kobiety (przekazana mi przez mojego Gimusia) …kiedy czujesz, ze coś jest nie tak, zamiast kupować drogie leki wystarczy wziać po prostu jogurt naturalny i smarować nim miejsca intymne. U mnie po jednej z wizyt na basenie się sprawdziło:)
Ja również bardzo często używam jogurtu naturalnego w kuchni,w lecie wypijamy hektolitry jogurtu ze zmiksowanymi truskawkami/jagodami/malinami/poziomkami/bananem w dowolnych kombinacjach.
Jest podstawą sosu czosnkowego do mięs grillowanych ale i pieczeni.
Chleb na zakwasienigdy nie jest taki pyszny jak ten z jogurtem właśnie.A placuszki,racuszki też przepyszne.
NA urodziny mojej Zuzi sierpniowej piękę też pyszne ale bardzo lekkie ciasto na biszkopcie z masą z jogurtu właśnie i na górę oczywiście tonę owoców leśnych 🙂
No a teraz rozpoczynam przygodę z moim własnym jogurtem,ciekawe czy będzie równie pyszny:)
Pozdrawiam
jogurt to podstawa śniadania mojej rodziny, najczęściej polany odrobiną miodu z ulubionymi owocami świeżymi lub suszonymi, dla wielbicieli słodkości z pokruszonymi ciasteczkami.
Obiadowo sluży mi do robienia sosu czosnkowego lub ziołowego, do zapiekanek, zup, tart na cieście kruchym i francuskim…
Kosmetycznie jako maseczka z odrobiną oliwy z oliwek, balsam chłodzący po opalaniu…
Jogurt to pyszny i wszechstronny produkt, którego nigdy nie może braknąć w mojej lodówce.
oooo…przypomniało mi się – najlepszy deser to jogurt, pokruszone bezy i truskawki lub jagody ułożone warstwami w pucharku. W okresie zimowym to:jogurt, pokruszone pierniki i banany, posypane odrobiną cynamonu – Pycha!
Jogurt naturalny polubiłam dzięki mojej córki i odtąd jest codziennym gościem w mojej rodzinie.Kupuję duży bo ekonomiczniej.Spożywamy jogurt naturalny do śniadania na wszelkie postaci ,jak kto lubi potem robię na bazie jogurtu ulubiony sos tzatzyki,dodaję (ponieważ mam nadwagę) do mizerii,pomidorów.Nawet j.naturalny dodaję robiąc Panna Cotta, ze świeżymi owocami prosto z działki.czyli prawie do wszystkiego:na śniadanie,obiad,deser,podwieczorek i do picia.Dzięki jogurtowi , jak złamałam rękę ,rekonwalescencja krótsza ,a lekarz oznajmił mi że dzięki białkowi zawartemu w jogurtach.Również jogurt okazała się przydatny w dolegliwościach żołądkowych.Moje motto:chcesz być zdrowy -pij jogurt naturalny.
Najpyszniejszy chłodnik na świecie to bułgarski „tarratore” na jogurcie naturalnym z dodatkiem kefiru, startych ogórków zielonych, czosnku, koperku, oliwy z oliwek, soli i pieprzu, oraz odrobiny świeżej mięty. W wersji bogatej można dodać avokado i dymkę! To najlepsza zupa na upały, doskonały dodatek do grillowanych mięs 🙂 Smacznego!
Jogurt naturalny dodaję do mnóstwa potraw – zup, deserów, naleśników i ciast.
Jedną z moich bardziej ulubionych opcji jego wykorzystania jest sposób na pyszny, prosty i niekaloryczny deser:
Potrzebujemy duże opakowanie jogurtu i paczkę galaretki agrestowej, rozrobionej w połowie ilości wody. Gdy galaretka zaczyna tężeć, mieszamy ją z jogurtem, wkładamy do foremek/szklanek (tez dobrze) i zostawiamy w lodówce. Przed podaniem ozdabiamy świeżym agrestem, lub, dla kontrastu czerwonymi owocami, np. porzeczkami, żurawiną (preferuję smak kwaśny w tym deserze). Na wierzch można dać kleksa z ubitej śmietanki. Polecam!
O proszę, akurat jestem na czasie:) Wczoraj robiłam pyszny obiad:) Inspiracją, akurat był jeden z programów Nigelli 🙂 Mianowicie filety z kurczaka zostawiamy w jogurcie naturalnym na kilka godzin, później wytaczamy je w rozkruszonych krakersach:) Pyszne! Bardzo chrupiąca panierka, a dzięki jogurtowi kurczak jest bardzo delikatne:)
Pozdrawiam:)
[…] dziękuję za Wasz udział w konkursie i za tyle interesujących pomysłów na jogurt. Wasze odpowiedzi były ciekawe i różnorodne. […]
A ja używam jogurtu naturalnego najczęściej do dressingu jogurtowego – mały kubek jogurtu+2 łyżki octu winnego+1 łyżka cukru+ziała i przyprawy i 5 łyżek oliwy oraz do musli własnej roboty – garść płatków i suszonych owoców zalewam wrzątkiem, po minucie odsączam dokładnie, mieszam z jogurtem, miodem, jak mam dodaję owoce świeże, pycha śniadanko i bardzo lekkostrawne. 😉 Serdecznie pozdrawiam!