To mój ulubiony posiłek ostatnio. Bardzo prosty skład, a jednocześnie bogaty w różne smaki. Korzystam z gotowej mieszanki sałat, bo samej byłoby mi trudno taką skompletować. Ważne, aby używać świeżo zapakowanych liści, ponieważ po oberwaniu szybko tracą swoją chrupkość i jędrność. Szynka i podprażone orzechy piniowe są aksamitne w smaku. Ostrości dodaje sos winegret, który oprócz octu balsamicznego zawiera słodkie nuty. Mniam!

Polecamy winoPolecamy wino: młode, ze szczepu Chardonnay. My piliśmy wino Juan Carrau Chardonnay, wytrawne i delikatne, o aromatach kwiatowych i owocowych.

Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi

Sałata z delikatną szynką długodojrzewającą i orzechami piniowymi

  • mieszanka sałat
  • delikatna szynka długodojrzewająca – kilka plastrów
  • orzeszki piniowe – mała garść

Sos:

  • 50 ml oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka musztardy z rodzynkami i miodem
  • szczypta soli

Wymieszaj wszystkie składniki sosu – ja robię to w zamkniętym małym słoiku. Plastry szynki pokrój na mniejsze kawałki. Orzeszki upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj, aby nie przypiekły się zbyt mocno. Wszystkie składniki sałaty wymieszaj i polej sosem.

Tagi: , , , , , ,