Wybaczcie, ale nie mogę się powstrzymać 😉 Piekę tarty przy każdej okazji, dlatego wciąż pojawiają się tu kolejne… A ten zestaw smaków jest jednym z moich najukochańszych. Pieczona dynia jest cudowna, nawet bez żadnych dodatków, tylko oprószona solą. W tarcie zyskuje bardziej sycący charakter. Buraki przy pieczeniu stają się bardziej intensywne w smaku. A ser kozi to mój ulubiony dodatek do tart, sałatek, kanapek i ogólnie do wszystkiego. Pozostałe dodatki cudownie wzbogacają smak tej tarty. Trudno się od niej oderwać.

Tarta z pieczonymi burakami i dynią, migdałami, piniami i serem kozim

Tarta z pieczonymi burakami i dynią, migdałami, piniami i serem kozim

[Ciasto i baza wystarczają na jedną dużą i jedną średnią tartę]

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 150 g zimnego masła (ja wcześniej zamrażam masło)
  • żółtko
  • 1/2 szkl zimnej wody
  • pół łyżeczki soli

Baza jajeczna:

  • 0,3 l śmietany
  • 5 jaj
  • sól, pieprz

Farsz:

  • 300 g dyni
  • 200 g buraków
  • mała garść płatków migdałów
  • kilkanaście orzeszków pinii
  • 50 g sera koziego twardego
  • garść listków kolendry
  • mała papryczka chili

Ciasto i bazę przygotuj wg przepisu. Dynię i buraki obierz i pokrój na duże kawałki i rozłóż w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 200°C przez 35 minut. Na podpieczonym kruchym spodzie rozłóż dynię i buraki pokrojone na kawałki o boku około 1,5 cm. Między nimi rozłóż kawałki sera koziego, płatki migdałów, orzeszki pinii, papryczkę chili pokrojoną drobno, oraz posiekane liście kolendry. Zalej bazą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, na 15 minut.

A niżej wersja z orzechami włoskimi zamiast piniowych:

Tarta z pieczoną dynią, burakami, serem kozim, orzechami i migdałami

Tagi: , , , , , , ,