Wiem, że dyni już w sklepie raczej kupić się nie da. Zamieszczam bardzo zaległy przepis – tą sałatkę robiłam sobie w październiku. Nie znajduję teraz zbyt wiele czasu na internet i nawet mi z tym dobrze 🙂 Przejdzie mi. Zawsze przechodzi 😉
Zawsze mam w zamrażalniku dynię obraną i pokrojoną na grube kawałki. Można ją potem upiec lub użyć do zupy. Bardzo polecam mrożenie dyni, bo rewelacyjnie jest w środku zimy lub na wiosnę zrobić sobie Zupę z dyni: na słodko, pikantną, z mlekiem kokosowym i curry lub z kurkami.

Smak tej sałatki to mój hit tej jesieni. Pieczoną dynię uwielbiam od dawna. Pieczone buraki dopiero odkryłam. Z ostrymi sałatami zapoznałam się w tej sałatce właśnie. Podoba mi się ich delikatny posmak chrzanu lub rzeżuchy. Ta ostrość sałat i zdecydowany smak sera koziego dobrze się komponuje z delikatnością i słodyczą upieczonych warzyw.


Ostre sałaty z serem kozim oraz pieczonymi burakami i dynią

  • rukiew wodna czerwona i zielona
  • musztardowiec
  • chryzantema jadalna
  • dynia
  • buraki
  • ser kozi
  • oliwa
  • sól

Do naczynia żaroodpornego wlej łyżkę oliwy i włóż obrane buraki. Skrop je oliwą i posól. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Potem dołóż kawałki dyni, skrop oliwą, posól. Możesz posypać dynię papryczką chili, jeśli lubisz. Piecz jeszcze przez około 20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij je z piekarnika, ostudź i pokrój w grubą kostkę. Sałaty umyj i porwij na mniejsze kawałki. Ser kozi pokrój na małe plasterki. Wszystkie składniki sałaty wymieszaj i skrop oliwą.

Tagi: , , , , , ,