Chipsy z surowych warzyw to pyszna i super zdrowa przekąska. Surowe jedzenie zawiera enzymy, które wspomagają trawienie oraz wchłanianie witamin i minerałów. Po takim posiłku zawsze czuję się lekko i jestem gotowa do działania. Nie ma problemu, żeby już pół godziny po jedzeniu pójść pobiegać. Dodatkowo, surowe jedzenie zapewnia mnóstwo energii i siły. Kto nie sprawdził na własnej skórze, temu może trudno w to uwierzyć.
Do chipsów najlepiej podać dipy o wyrazistym smaku. Tym razem przygotowałam dwa: musztardowo-tymiankowy oraz pomidorowy z chilli. Pierwszy to gęsta wersja sosu winegret, drugi oprócz ostrego chilli zawiera słodki sos klonowy. Oba świetne, choć tak różne od siebie.
Chipsy z surowych warzyw
Dip musztardowo-tymiankowy. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.
Dip pomidorowy z chilli. Wszystkie składniki wymieszaj w zamkniętym słoiku, intensywnie potrząsając.
Chipsy z surowych warzyw. Wszystkie warzywa, oprócz pomidorków, pokrój w cienkie plasterki. Ja kroiłam tarką falistą Borner, obracając warzywa o 90 stopni, aby utworzyć kratkę.
Piękne te chipsy! Świetny pomysł! Aż chce się zjeść! Tylko tarka troszku droga…
Kamila, zawsze można pokroić nożem szefa kuchni lub obierakiem. Tarka wygodniejsza, ale jeśli nie masz takiej pod ręką, to można pokombinować. Surowe warzywa są cudowną przekąską na każdą porę roku i na każdą okazję 🙂