Polecam Wam przepyszny dressing do sałatek, który może też z powodzeniem pełnić funkcję deseru. Dressing pomarańczowo-sezamowy jest słodki, aromatyczny i nie odczuwa się w nim braku soli.
Jeśli nie znacie tego połączenia, to koniecznie wypróbujcie! Samo zdrowie, bez cukru i soli, a tyle pysznego smaku! Wyjadałam łyżeczką 🙂
Na zdjęciu dressingiem polałam mieszankę sałat z pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem. Do sałaty podałam brązową soczewicę wymieszaną ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Pyszne, sycące, a jednocześnie lekkie danie.
Dressing pomarańczowo-sezamowy
- 50 g daktyli
- pół pomarańczy
- 1/3 szkl pasty tahini
- około 40 ml wody
Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli Twoja pomarańcza nie jest ekologiczna, to wyszoruj ją z użyciem płynu do mycia naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Następnie odkrój z niej niewielki, cieniutki kawałek skórki (2 cm x 1 cm). Skórkę posiekaj. Połowę pomarańczy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
Daktyle i kawałki pomarańczy zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj pastę tahini i ponownie zmiksuj. Na koniec dodawaj po trochę zimnej wody i miksuj. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać. Po dodaniu wody dressing wyraźnie pojaśnieje i stanie się delikatniejszy.
Tagi: daktyle, dla zdrowia, pomarańcze, sezam, tahini
Zostaw komentarz