Polecam Wam przepyszny dressing do sałatek, który może też z powodzeniem pełnić funkcję deseru. Dressing pomarańczowo-sezamowy jest słodki, aromatyczny i nie odczuwa się w nim braku soli.

Jeśli nie znacie tego połączenia, to koniecznie wypróbujcie! Samo zdrowie, bez cukru i soli, a tyle pysznego smaku! Wyjadałam łyżeczką 🙂

Na zdjęciu dressingiem polałam mieszankę sałat z pomidorkami koktajlowymi i ogórkiem. Do sałaty podałam brązową soczewicę wymieszaną ze smażonymi pieczarkami z cebulą. Pyszne, sycące, a jednocześnie lekkie danie.

Dressing pomarańczowo-sezamowy

Dressing pomarańczowo-sezamowy

  • 50 g daktyli
  • pół pomarańczy
  • 1/3 szkl pasty tahini
  • około 40 ml wody

Daktyle pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli Twoja pomarańcza nie jest ekologiczna, to wyszoruj ją z użyciem płynu do mycia naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Następnie odkrój z niej niewielki, cieniutki kawałek skórki (2 cm x 1 cm). Skórkę posiekaj. Połowę pomarańczy obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Daktyle i kawałki pomarańczy zmiksuj blenderem na gładko. Dodaj pastę tahini i ponownie zmiksuj. Na koniec dodawaj po trochę zimnej wody i miksuj. Ilość wody zależy od konsystencji jaką chcesz uzyskać. Po dodaniu wody dressing wyraźnie pojaśnieje i stanie się delikatniejszy.

Dressing pomarańczowo-sezamowy

Dressing pomarańczowo-sezamowy

Dressing pomarańczowo-sezamowy

Tagi: , , , ,