Kanapeczki na pieczonych batatach to cudowna, lekka przekąska, idealna na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda kolorowo i zachęcająco, smakuje świetnie i nie obciąża układu pokarmowego. Zawiera same zdrowe tłuszcze: tahini, czyli zmiksowany sezam, awokado oraz oliwki. Świeże warzywa to samo zdrowie, a suszona żurawina nadaje delikatnej słodyczy naszym kanapeczkom.
Jedyna ich wada to taka, że są delikatne i trzeba ostrożnie je podnosić. Naszym gościom nie sprawiło to żadnego kłopotu, więc myślę, że Wasi goście również będą zadowoleni 🙂
Kanapeczki na pieczonych batatach
- 2 podłużne pieczone bataty
- łyżka oliwy
- kilka listków rozmarynu lub szczypta suszonego
- kilka łyżek guacamole z odrobiną musztardy francuskiej
- łyżka pasty tahini
- 10 pomidorków koktajlowych
- kilka pomidorów suszonych
- kawałek papryki – u mnie żółta
- 10 oliwek – u mnie zmieszane zielone i czarne
- łyżka suszonej żurawiny
Bataty obierz i pokrój na małe plasterki grubości około pół centymetra. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, skrop oliwą, posyp posiekanym rozmarynem oraz solą i piecz w 200°C przez 25-30 minut, aż krążki lekko się zrumienią i będą miękkie. Wyjmij i pozostaw – przykryte papierem do wypieków – do ostudzenia.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: pomidorki oraz oliwki pokrój w poprzek na plasterki, pomidory suszone oraz paprykę pokrój w kostkę.
Krążki batatów smaruj guacamole lub tahini, a następnie układaj na nich wybrane składniki.
Tagi: awokado, bataty, dla zdrowia, oliwki, papryka, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, rozmaryn, tahini, żurawina
Zostaw komentarz