Kanapeczki na pieczonych batatach to cudowna, lekka przekąska, idealna na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Wygląda kolorowo i zachęcająco, smakuje świetnie i nie obciąża układu pokarmowego. Zawiera same zdrowe tłuszcze: tahini, czyli zmiksowany sezam, awokado oraz oliwki. Świeże warzywa to samo zdrowie, a suszona żurawina nadaje delikatnej słodyczy naszym kanapeczkom.

Jedyna ich wada to taka, że są delikatne i trzeba ostrożnie je podnosić. Naszym gościom nie sprawiło to żadnego kłopotu, więc myślę, że Wasi goście również będą zadowoleni 🙂

Kanapeczki na pieczonych batatach

Kanapeczki na pieczonych batatach

  • 2 podłużne pieczone bataty
  • łyżka oliwy
  • kilka listków rozmarynu lub szczypta suszonego
  • kilka łyżek guacamole z odrobiną musztardy francuskiej
  • łyżka pasty tahini
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • kilka pomidorów suszonych
  • kawałek papryki – u mnie żółta
  • 10 oliwek – u mnie zmieszane zielone i czarne
  • łyżka suszonej żurawiny

Bataty obierz i pokrój na małe plasterki grubości około pół centymetra. Rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do wypieków, skrop oliwą, posyp posiekanym rozmarynem oraz solą i piecz w 200°C przez 25-30 minut, aż krążki lekko się zrumienią i będą miękkie. Wyjmij i pozostaw – przykryte papierem do wypieków – do ostudzenia.

W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: pomidorki oraz oliwki pokrój w poprzek na plasterki, pomidory suszone oraz paprykę pokrój w kostkę.

Krążki batatów smaruj guacamole lub tahini, a następnie układaj na nich wybrane składniki.

Kanapeczki na pieczonych batatachKanapeczki na pieczonych batatachKanapeczki na pieczonych batatachKanapeczki na pieczonych batatach

Tagi: , , , , , , , , ,