Domowa czekolada jest zdrowsza i zawiera dokładnie te składniki, które lubimy. W tej wersji czekolada jest wegańska, bez cukru, bezglutenowa (w wersji bez ziaren zbożowych). Mimo to jest pyszna!
Do jej osłodzenia użyłam suszonych owoców. Najlepsze są daktyle, które nadają posmaku toffi, ale inne suszone owoce też się świetnie sprawdzają. Taka czekolada może zawierać dowolne dodatki, które lubimy – orzechy, suszone owoce, nasiona albo preparowane ziarna, które przyjemnie chrupią.
Wiecie, że karob – w przeciwieństwie do kakao – nie zakwasza organizmu? Jeżeli jadacie czekoladę raz na miesiąc, to nie ma to dużego znaczenia, ale jeśli jecie ją – tak jak ja – codziennie, to warto czasem zrobić prostą domową czekoladę bez kakao.
Domowa czekolada bez cukru, wegańska
- 100 g oleju kokosowego
- 70 g suszonych słodkich owoców (daktyle, figi, śliwki suszone)
- 1,5 łyżki kakao lub karobu
- ew. odrobina soli
Dodatki do wyboru:
- orzechy włoskie lub pekan
- migdały całe lub w płatkach
- preparowane (ekspandowane) ziarno orkiszu, żyta itp
- suszone owoce (żurawina, rodzynki)
Olej kokosowy rozgrzej w małym rondelku na niewielkim ogniu.
Suszone owoce włóż do rondelka, zalej 70 ml wrzącej wody i gotuj przez 10 minut.
Zmiksuj dokładnie blenderem, a następnie dodaj do nich olej kokosowy, sól (jeśli używasz) i kakao lub karob. Wymieszaj dokładnie, dodaj dodatki i ponownie wymieszaj.
Przełóż do pojemnika. Najlepiej aby czekolada wyszła dość cienka. Jeśli trzeba, użyj więcej pojemników. Na wierzchu rozłóż jeszcze więcej dodatków, jeśli chcesz.
Wstaw do zamrażalnika na pół godziny lub do lodówki na 2 godziny. Przechowuj w lodówce lub zamrażalniku, bo w temperaturze pokojowej olej kokosowy jest miękki i czekolada topi się w palcach.
Zobacz też:
Wyjątkowo lekki mus czekoladowy
Tagi: daktyle, dla dzieci, dla zdrowia, kakao, karob, migdały, olej kokosowy, orzechy włoskie
Jak nie lubię „wynalazków” i raczej próbuję rzeczy sprawdzone, tak tutaj to petarda!
He he, też byłam zdziwiona, kiedy rzuciłeś się na ten „wynalazek’ 😀
nie pisz o tym tak głośno…
To Ty napisałeś, ja potwierdziłam 😉
no tak 😕
Barbara Budyn-Galea
Ola, jaki olej kokosowy polecasz? Jakiej firmy?
Nie mam ulubionej firmy. Zresztą, dopiero niedawno „odkrylam” olej kokosowy. Ważne, żeby to było 100% oleju kokosowego, bez dodatków. Najzdrowszy jest olej nierafinowany, pachnący mocno kokosem. Ja rafinowanego używam, głównie do smażenia, ale i do produkcji domowej czekolady ☺
Dziękuje.
Zapraszamy do naszego sklepu: http://www.coconnelle.com Olej Coconnelle jest wysokiej jakości nierafinowanym olejem kokosowym. Zapraszamy 🙂 Teraz dostawa do paczkomatów InPost 0 zł.
Czy może być jakiś zdrowszy zamiennik oleju kokosowego?
Masło orzechowe lub migdałowe 🙂
Co zrobić jeśli składniki się nie łączą, olej oddzielił się od reszty
Julka, na pewno warto intensywnie wymieszać. Być może łatwiej będzie, kiedy dodasz trochę więcej kakao.