Masz ochotę na pyszny obiad roślinny, który porządnie nasyci? Pulpety z brązowej soczewicy są świetnym rozwiązaniem! Udało mi się nakarmić nimi kilkoro biegaczy, w tym niektórych zdecydowanie mięsożernych 🙂

Wegańskie pulpety z soczewicy są przepyszne w smaku. Właściwie to smakują prawie jak te mięsne. Tylko mają lżejszą konsystencję. Dlatego warto postarać się nie rozgotować soczewicy, aby pulpety nie były zbyt miękkie, bo wtedy mogą się rozpadać. Gdyby się jednak niektóre porozpadały, to należy wymieszać je z sosem i potraktować jak coś a la mięso mielone w sosie pomidorowym – też pyszne! 🙂

Wegańskie pulpety z soczewicy

Wegańskie pulpety z soczewicy

Pulpety z soczewicy:

  • szkl suchej soczewicy brązowej
  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca lub migdałów
  • ząbek czosnku
  • ew. łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych – dodają delikatnie serowego posmaku
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku

Sos pomidorowy:

  • 3 szkl przecieru pomidorowego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć szkl orzechów nerkowca lub migdałów
  • sól, pieprz

Pulpety z soczewicy. Soczewicę namocz przez godzinę, odcedź, a następnie zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj pół łyżeczki soli i ugotuj al dente, czyli około 20-30 minut. Czosnek obierz i posiekaj.

Nasiona chia, płatki owsiane i orzechy nerkowca zmiksuj jak najdrobniej. Dodaj pozostałe składniki pulpetów i zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeżeli masa wydaje Ci się zdecydowanie zbyt rzadka, dodaj więcej zmiksowanych płatków owsianych lub nasion chia. Przełóż masę do miski i wstaw do lodówki na godzinę, aby stężała.

Nabieraj kopiastą łyżeczkę masy i formuj kulki. Uformowane pulpety możesz znowu wstawić do lodówki.

Sos pomidorowy. Orzechy zmiksuj na mąkę i zalej 50 ml wody. Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj.

Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i oregano. Smaż pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez 10 minut. Dodaj przecier pomidorowy, szklankę zimnej wody, sól, pieprz i zagotuj. Dodaj orzechy z wodą.

Ostrożnie wrzucaj pulpety do sosu. Przykryj i gotuj jeszcze przez 20 minut.

Wyjmuj pulpety bardzo ostrożnie, bo mogą mieć tendencję do rozpadania się. Gdyby tak się stało, to pamiętaj, że możesz wymieszać je z sosem i potraktować jak coś w stylu wegańskiego sosu bolońskiego.

Wegańskie pulpety z soczewicyWegańskie pulpety z soczewicyWegańskie pulpety z soczewicy

Wegańskie pulpety z soczewicy

Zobacz też:

Wegańskie chili con carne Wegańskie chili con carne

Wegański sos boloński Wegański sos boloński

Sos boloński Sos boloński

Spaghetti z sosem bolońskim Spaghetti z sosem bolońskim

Pulpeciki z mozzarellą, w sosie pomidorowym Pulpeciki z mozzarellą

Pulpeciki w sosie pomidorowym Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze Pulpeciki drobiowe z warzywami na parze (+film)

Tagi: , , , , , , , , , ,