Zupa z pieczonej dyni to jedna z moich ulubionych zup. Dynia po upieczeniu jest delikatna i słodka. Można ją upiec z aromatycznymi ziołami i czosnkiem – wtedy trzeba się powstrzymywać przed zjedzeniem całej prosto z blachy.

Moja zupa z pieczonej dyni jest bardzo aromatyczna, wzbogacona rozmarynem, czosnkiem, duszoną cebulką i kurkumą. A na wierzchu rządzą podsmażone kurki. Taką właśnie zupę zjedliśmy na niedzielny obiad. Była pyszna! A jednocześnie lekka. Świetny początek dobrego obiadu <3

Zupa z pieczonej dyni z kurkami

Zupa z pieczonej dyni z kurkami

[4 porcje]

Pieczona dynia:

  • 1 kg dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka igiełek świeżego rozmarynu
  • sól
  • kilka ząbków czosnku – nieobranych, może być nawet cała główka czosnku

Zupa z pieczonej dyni:

  • cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • ćwierć łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki pasty bulionowej, najlepiej domowej
  • pół litra wody – lub więcej, jeśli wolisz rzadszą zupę
  • ew. sól, pieprz do smaku
  • 1/4 szkl płatków migdałów

Kurki:

  • 2 garście kurek
  • pół cebuli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Pieczona dynia. Dynię pokrój na kawałki, obierz i pozbaw farfocli oraz pestek. Przełóż ją na blachę, polej oliwą, posyp posiekanym rozmarynem i solą. Wymieszaj, dołóż ząbki czosnku (nieobrane) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez 40 minut.

Zupa z pieczonej dyni. Do dużego garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż na najmniejszym ogniu przez 10 minut. Dodaj dynię, czosnek wyciśnięty ze skórek, kurkumę. Oddzielnie wymieszaj pastę bulionową i pół litra wody. W malakserze zmiksuj płatki migdałów na mąkę, dodaj pół szklanki wody i ponownie zmiksuj na najwyższych obrotach. Do garnka dodaj wymieszany bulion oraz przygotowane mleko migdałowe wraz z pulpą z migdałów. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj 15 minut. Zestaw z ognia i odczekaj kilka minut, aż zupa leciutko przestygnie. Ostrożnie zmiksuj ją na krem, uważając aby nie poparzyć się gorącą zupą.

Kurki. Grzyby dokładnie oczyść, większe przekrój na części. Cebulę obierz i posiekaj. Na patelnię wlej oliwę, dodaj cebulę i duś przez kilka minut na małym ogniu. Następnie zwiększ ogień, dodaj kurki i smaż kilka minut, często mieszając. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.

Tuż przed podaniem – jeśli trzeba – ponownie podgrzej zupę. Nakładaj na talerze, a na wierzchu układaj smażone kurki.

Zupa z pieczonej dyni z kurkami

Zupa z pieczonej dyni z kurkami

Inne zupy z dyni:

Zupa z pieczonej dyni Zupa z pieczonej dyni

Zupa z pieczonej dyni i papryki 00 Zupa z pieczonej dyni i papryki

Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem Zupa z soczewicą, pieczoną dynią i jarmużem

Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i curry (+film)

Pomarańczowo-kokosowa zupa z dyni z migdałami Pomarańczowo-kokosowa zupa z dyni

Zupa z dyni z dodatkiem karmelizowanego pora Zupa dyni podana z karmelizowanym porem

 

 

Tagi: , , , , , , , , ,