Jaki związek mają kolory z jedzeniem? Jakie składniki zawierają rośliny w danym kolorze. Jak kolor wpływa na nastrój?
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia! Powinno dostarczyć energii niezbędnej do porannego rozbudzenia i przestawienia się na działanie. Fajnie, jeśli zwrócisz uwagę również na kolory, które mają wpływ na emocje i psychikę. Mogą dodać energii lub wręcz przeciwnie – wyciszyć. Zobacz co dobrego i w jakich kolorach przygotowałyśmy w Lawendowym Domu, na warsztatach z płatkami pełnoziarnistymi Lubella.
Zielone śniadanie – energetyczne
Wybrałam kolor zielony, który dodaje sił witalnych, budzi do życia i odpręża. Zielone rośliny są źródłem kwasu foliowego i chlorofilu. Działają oczyszczająco i utrzymują organizm w dobrej kondycji.
Zrobiłyśmy kulki z sera białego i pleśniowego z dodatkiem szczypiorku i mięty. Połączenie dla mnie nietypowe, ale okazało się niesamowicie smaczne. Kulki obtoczyłyśmy w pokruszonych płatkach pełnoziarnistych. Można rozładować stresy uderzając tłuczkiem do mięsa w woreczek strunowy wypełniony płatkami. Kulki serowe mogą być z niespodzianką – małym winogronem w środku! Słodycz winogron bardzo pasuje do sera pleśniowego, a śniadanie nabiera lekkości. Warto też przyozdobić kulki plastrami ogórka (nieobranego, pokrojonego obieraczką wzdłuż), fantazyjnie nabitymi na wykałaczkę.
Czerwone śniadanie – na bogato
Dodaje energii, pewności siebie, siły i odwagi. Wzmaga apetyt, więc jest idealne dla niejadków oraz osób, które sceptycznie podchodzą do jedzenia przed wyjściem z domu 😉 Likopen zawarty w czerwonych roślinach, redukuje poziom złego cholesterolu we krwi oraz działa przeciwnowotworowo.
Czerwona drużyna przygotowała placuszki migdałowo-kukurydziane z musem truskawkowym.
Żółte śniadanie – na szybko
Dodaje optymizmu, pobudza, relaksuje, zwalcza stres. Żółte i pomarańczowe rośliny zawierają beta-karoten, który chroni wzrok i wzmacnia układ krążenia. Poprawiają pracę układu trawiennego i działają antyoksydacyjnie. Poprawiają pamięć i pomagają się skupić.
Żółta drużyna przygotowała bruschettę z żółtymi pomidorami oraz chrupiącą kruszonką z płatków pełnoziarnistych, orzechów, czosnku, bazylii, pietruszki i oliwy. To danie posmakowało mi najbardziej! Zaskoczyło mnie, że podpieczone pieczywo może zyskać, kiedy dodamy do niego jeszcze więcej chrupiących składników. Kruszonka do tej bruschetty to dodatek, który na pewno będę wykorzystywać w domu 🙂
Białe śniadanie – rodzinne
Poprawia samopoczucie, rozjaśnia umysł, przynosi spokój i łagodzi emocje. Białe rośliny zawierają flawonoidy, które działają antywirusowo i przeciwbakteryjnie. Dbają o zdrowe włosy i utrzymują właściwy poziom cholesterolu.
Biała drużyna upiekła batony energetyczne kukurydziano-owsiano-kokosowe. Batony składają się z sezamu uprażonego i zmiksowanego z olejem na gładką pastę, rozgniecionego banana, płatków kukurydzianych i owsianych, wiórków kokosowych, miodu, pistacji oraz migdałów.
Bardzo dziękuję Lubelli za miłe spotkanie!
Tagi: płatki kukurydziane
Zostaw komentarz