Co powiecie na risotto z brokułów, marynowane listki brukselki i chrupiące plastry łodygi brokuła? A do tego ryba upieczona pod kruszonką z ryby wędzonej! W pierwszym odruchu nie potraktowałabym w ten sposób ryby, ale okazało się, że panierka z ryby wędzonej i twarożku jest wyśmienitym dodatkiem do pieczonego dorsza!

Ten i inne przepisy poznałam na warsztatach z twarożkiem „Mój Ulubiony”, które poprowadziła Oliwia Bernady. Pod przepisem znajdziecie relację z tego spotkania.

Dorsz pod kruszonką z risotto i sosem

Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby, brokułowe risotto i marynowana brukselka

Dorsz pieczony:

  • 400 g polędwicy z dorsza
  • 150 g wędzonego jesiotra z Jury
  • 150 g czerstwego razowego chleba
  • 100 g masła
  • 100 g twarożku „Mój Ulubiony”
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek natki pietruszki

Risotto:

  • 1 duży brokuł
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 100g twarożku „Mój Ulubiony”
  • 50 g parmezanu
  • sok z połowy limonki
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku

Marynowane brukselki:

  • 10 brukselek
  • dwie łyżki soku z limonki
  • łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Sos:

  • 200 g twarożku „Mój Ulubiony”
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml whiskey
  • szczypta soli

Plastry z łodygi brokuła:

  • jedna łodyga brokuła
  • łyżka masła lub oliwy

Dorsz pieczony. Masło mocno schłodź, chleb pokrój w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osusz i posiekaj. Do dużej miski włóż twarożek, koperek, natkę pietruszki, obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne kawałki zimne masło. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i wyrób kruszonkę.
Polędwicę z dorsza umyj, osusz i delikatnie posól. Ułóż w wysmarowanym masłem naczyniu, posyp kruszonką i piecz w temp 160°C 17 minut.

Risotto. Brokuła umyj, odetnij różyczki i posiekaj je bardzo drobno. Na patelnię wlej oliwę, rozgrzej, podsmaż ząbek czosnku i drobno posiekane brokuły. Podsmażone brokuły zalej bulionem, duś przez 5 min i dodaj sok z limonki, twarożek „Mój Ulubiony” i parmezan. Całość dopraw do smaku solą i odrobiną miodu.

Marynowane brukselki. Brukselki podziel na listki, posól i odstaw na 10 min. Po upływie tego czasu do brukselek dodaj miód, sok z limonki i cynamon. Zostaw w chłodnym miejscu na ok 30 min.

Sos. Twarożek ” Mój Ulubiony” wymieszaj z sokiem z pomarańczy i whiskey, dopraw solą.

Plastry z łodygi brokuła. Grubą łodygę brokuła obierz, a następnie pokrój na cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. Na patelni rozgrzej masło z łyżką wody. Dodaj plastry brokuła i smaż przez minutę. Plastry powinny pozostać chrupiące.

Dorsza serwuj na risotto.

Mój Ulubiony warsztaty 54 okMój Ulubiony warsztaty 58 ok

Właśnie powyższe danie wykonałyśmy dzielnie z Izą (Smaczna Pyza) i Magdą (Crust&dust). Inni przygotowali równie ciekawe i nietypowe potrawy.

Mus z białych szparagów, twarożku „Mój Ulubiony” i białej czekolady.

Mus z białych szparagów, twarożku i białej czekolady

Pieczone przepiórki z sosem na cydrze z broccolini i podkiszoną rzepą arbuzową.

Pieczone przepiórki z sosem, broccolini i podkiszoną rzepą

Proja.

Ciasto Proja

Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą.

Sernik na spodzie marchewkowo-pistacjowym z polewą pistacjową

Mój Ulubiony warsztaty - Oliwia BernadyMój Ulubiony warsztatyMój Ulubiony warsztatyMój Ulubiony warsztaty

 

Wędzenie twarożku:

 

Mój Ulubiony warsztatyMój Ulubiony warsztaty

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,