Pizza na cieście z mąką razową, duszone pieczarki i cebula, trochę papryki i oliwek, a po upieczeniu dorzucona rukola. Taka pizza jest smaczna również bez sera, choć oczywiście można przed pieczeniem mozzarellą posypać, jeśli ktoś potrzebuje. Mąka razowa ma niższy indeks glikemiczny niż zwykła, więc daje powoli uwalnianą energię. Oznacza to, że po zjedzeniu takiej pizzy nie czujemy się ociężali, ale mamy energię na długo. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiący spód pizzy, to koniecznie przy wałkowaniu podsypuj ciasto semoliną. Na wierzch pizzy wrzuciłam to, na co miałam akurat chęć, czyli smakowite warzywa.

Zajrzyj też do wszystkich moich pizz – znajdziesz tam propozycje zarówno tradycyjne jak i wegańskie.

Pizza razowa z pieczarkami i cebulą

Pizza razowa z pieczarkami i cebulą, bez sera

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej typu 450-550
  • 200 ml wody
  • torebka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • kilka łyżek semoliny do podsypywania przy wałkowaniu

Sos pomidorowy:

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 80 ml wody
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • ząbek czosnku

Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 300 g cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • pół papryki
  • pół szkl oliwek
  • garść rukoli
  • ew. kilka łyżeczek płatków drożdżowych
  • oregano

Ciasto. Do malaksera wlej ciepłą (ale nie gorącą) wodę, dodaj kolejno cukier, drożdże, mąkę, oliwę i sól. Zmiksuj wszystkie składniki tak by połączyły się w elastyczne ciasto, które nie przykleja się do ręki. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki, jeśli jest zbyt gęste lub suche dodaj trochę wody i ponownie zmiksuj. Przełóż ciasto do miski lub na stolnicę i przez chwilę wyrabiaj. Następnie włóż kulę ciasta do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw na około pół godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.

Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie przez chwilę je wyrabiaj, a następnie  podziel na 4-5 kawałków i z każdego uformuj kulkę.

Sos pomidorowy. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki sosu włóż do miski i wymieszaj dokładnie.

Farsz. Pieczarki i cebulę obierz i pokrój na plastry. Na dwie patelnie wlej oliwę. Do jednej włóż pieczarki, do drugiej cebulę. Posól. Obie patelnie ustaw na średnim lub małym ogniu i smaż pod przykryciem przez około 10 minut, aż warzywa się podduszą. Zdejmij pokrywki i odparuj nadmiar płynu, jeśli jest taka potrzeba.

Oliwki przekrój na pół. Paprykę pokrój na kawałki. Rukolę umyj i osusz.

Pizza. Kulkę ciasta rozwałkuj podsypując semoliną. Możesz też uformować placek dłońmi, bez użycia wałka. Jeżeli pieczesz pizzę w piekarniku, to przełóż placek na blachę, a jeśli pieczesz w piecu chlebowym  lub z użyciem kamienia do pieczenia, to ułóż placek na drewnianej łopacie obficie posypanej semoliną.

Na placku rozsmaruj 2 łyżki sosu pomidorowego. Jeśli chcesz, aby pizza miała serowy posmak, posyp sos łyżką płatków drożdżowych. Na tym ułóż podsmażone pieczarki, następnie podsmażoną cebulę, oliwki i paprykę. Wierzch posyp oregano.

Piecz w piecu chlebowym przez 3-4 minuty lub w zwykłym piekarniku przez 10 minut w 230°C, a następnie przez 4 minuty w 200°C. Po wyjęciu odczekaj chwilę, aż pizza lekko przestygnie i na wierzchu rozłóż listki rukoli.

Pizza razowa z pieczarkami i cebuląPizza razowa z pieczarkami i cebulą

Tagi: , , , , , , , , , , ,