Syrop korzenny to płynny wywar z wielu korzennych przypraw z dodatkiem cukru. Jest bardzo aromatyczny, ma piękną bursztynową barwę i świetnie nadaje się na prezent dla najbliższych. Można go dodawać do herbaty, kawy, grzańca, zimowych drinków, a nawet do deserów i wypieków.
Z wymienionych w składnikach przypraw korzennych najlepiej dodaj tylko te, które lubisz. Ja dodałam wszystkie, choć nie przepadam za anyżem, a jednak syrop bardzo mi smakuje, bo jest tak bogaty w aromaty, że żaden nie dominuje.
Syrop korzenny
[proporcje na około 300 ml syropu]
- 500 ml wody
- 1 szkl cukru trzcinowego
- 14 goździków
- 4 całe laski cynamonu
- nasiona z jednego ziarna kardamonu
- 30 g świeżego imbiru
- pół gałki muszkatołowej pokrojonej na kilka kawałków
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- anyż
Wszystkie składniki włóż do rondelka, zagotuj i gotuj bez przykrycia przez 30-40 minut. Następnie odstaw z ognia, przykryj i pozostaw na kolejne 30 minut. Po tym czasie odcedź syrop przez sitko i zlej do butelki. Przechowuj w lodówce.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, anyż, cynamon, czarny pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon, ziele angielskie
Maria Sobczyk
Zrobiłam, wypróbowałąm w herbacie i jest super
Iwona, świetnie! My też już popijamy herbatę w tym syropem 🙂
Dzień dobry,
jak długo można trzymać syrop w lodówce?
Magda, długo 🙂 Ja swój syrop mam już rok i nadal wszystko z nim w porządku. Myślę, że duża ilość cukru dobrze go konserwuje.
Dziękuję bardzo!!!!
Miłego dnia! 😉
Lubię takie wynalazki
Iwona, w takim razie koniecznie wypróbuj! ☺
Ja używam tego syropu do każdego gorącego napoju teraz ❤
Ja już takie robiłam i się postaram sprężyć przed świętami i zrobić.