Tak, tak. Czas pędzi jak szalony, a mój blog ma już 3 lata!
Jeszcze pamiętam z jaką nieśmiałością go zakładałam. Tak na próbę. A potem dałam się wciągnąć w zabawę w gotowanie i fotografowanie. Były różne chwile: czasem wątpiłam, czy ma to sens, innym razem cieszyłam się, że jednak inni korzystają z tej strony. Wiele razy ja sama skorzystałam z przepisów i fotografii tu zamieszczonych. Szczególnie, kiedy jakąś potrawę robiłam pierwszy raz po dłuższej przerwie.
Dziś nie mogę się nadziwić ile przygód mnie spotkało przy okazji prowadzenia bloga kulinarnego. Najważniejsze, że rozwijam swoją pasję, odkrywam kolejne tajniki gotowania. I że poznałam wirtualnie wiele osób o podobnych zainteresowaniach. Miałam okazję urządzać konkursy z nagrodami dla Czytelników (jeden z konkursów trwa w tej chwili). Gotowałam z szefem kuchni Knorra i poznałam osobiście kilka blogerek kulinarnych. Dostałam wiele wspaniałych kulinarnych upominków i nagród za udział we wspólnym wirtualnym gotowaniu na różne tematy.
Bardzo się cieszę z tej blogowej przygody i dziękuję wszystkim, którzy mnie tu odwiedzają 🙂


Dziś proponuję Wam wspaniały intensywnie czekoladowy tort Nigelli, z dużą ilością bitej śmietany.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.



Czekoladowa chmura

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 125 g miękkiego masła
  • 6 jajek
  • 175 g cukru
  • 500 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki domowego cukru z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki kakao do posypania

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do wypieków. Czekoladę rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w misce nad wrzącą wodą (miska nie może dotykać wody). Dodaj masło i mieszaj aż całkowicie się rozpuści. Ubij 2 całe jajka, 4 żółtka i 75 g cukru. Dodaj czekoladę z masłem i wymieszaj. Pozostałe 4 białka ubij na pianę. Dodawaj stopniowo pozostały cukier, miksując aż piana zrobi się lśniąca, zachowująca kształt, ale niezbyt sztywna. Dodaj trochę piany do masy czekoladowej, wymieszaj, dodaj resztę piany i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy i piecz w 180°C przez 35-40 minut, do chwili gdy środek nie będzie już płynny. Pozostaw ciasto do ostygnięcia – jego środek zapadnie się, a brzegi będą nierówne. Ubij śmietanę z cukrem i wypełnij nią zagłębienie w cieście. Wierzch śmietany oprósz kakao sypanym przez sitko.

Tagi: , , , , , , , ,