Bardzo sympatyczna przekąska. I łatwa do zrobienia. Mam słabość do takich warzyw. Szczególnie pod koniec zimy szukam tego typu dań. Ciasto jest tu najprostsze: jak na pizzę. Farsz łączy kilka zimowych warzyw, a jego smak wzbogacony jest Bulionetką Knorra.
Kto nie próbował, niech raz zaryzykuje i spróbuje. Bulionetka jest znacznie zdrowsza i delikatniejsza od tradycyjnych kostek bulionowych, a jednocześnie ma aromat domowego bulionu. Próbowałam sobie przypomnieć, kiedy ostatnio używałam kostki rosołowej i doszłam do wniosku, że długo przed ciążą, czyli co najmniej jakieś półtora roku temu! Dawno. Naprawdę nie jestem fanką takich polepszaczy. A jednak, Bulionetka jest inna i na pewno będę ją stosować częściej niż kostki. No bo w końcu życie bardzo ułatwia i mam więcej czasu na zabawę z dziećmi, pomoc w odrabianiu lekcji itd.
Wpis bierze udział w akcjach: Kuchnia Wielkanocna i Zdrowa kuchnia.
Ciasto:
- paczka suchych drożdży (czyli tyle, ile producent zaleca użyć na pół kg mąki)
- 400 g mąki
- 200 ml wody mineralnej (ja używam kranowej, z filtra dzbankowego)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru, najlepiej cukru pudru
- do posypania: kminek, czarnuszka, siemię lniane, sezam
Farsz:
- ćwierć główki kapusty
- 1-2 marchewki
- pietruszka
- pół cebuli
- łodyga selera naciowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- Bulionetka Drobiowa Knorr
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób je. Powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Włóż do miski, przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na pół godziny.
W tym czasie przygotuj farsz. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zmiksuj (lub posiekaj, albo zetrzyj na tarce). Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż masło i wszystkie warzywa. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do gorących warzyw dorzuć Bulionetkę. Wymieszaj. Kiedy warzywa będą już miękkie i ładnie zeszklone, zdejmij pokrywkę i – mieszając – odparuj nadmiar płynu. Jeśli lubisz, możesz je lekko zrumienić.
Ponownie zagniataj ciasto przez chwilę. Podziel je na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na podłużny placek grubości 5 mm mniej więcej. Nakładaj farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto z farszem w roladę i pokrój ją na plastry lub szersze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Jeśli chcesz posyp czarnuszką itp. Plastry układaj na płasko. Piecz w 200°C do ładnego zrumienienia ciasta.
[…] podobne przepisy: paszteciki z pieczarkami, paszteciki w cieście filo, warzywne lub z pieczarkami, minipaszteciki warzywne (w cieście drożdżowym), pizza-roladki z warzywami pieczonymi, paszteciki wiosenne (w cieście […]