Bardzo sympatyczna przekąska. I łatwa do zrobienia. Mam słabość do takich warzyw. Szczególnie pod koniec zimy szukam tego typu dań. Ciasto jest tu najprostsze: jak na pizzę. Farsz łączy kilka zimowych warzyw, a jego smak wzbogacony jest Bulionetką Knorra.
Kto nie próbował, niech raz zaryzykuje i spróbuje. Bulionetka jest znacznie zdrowsza i delikatniejsza od tradycyjnych kostek bulionowych, a jednocześnie ma aromat domowego bulionu. Próbowałam sobie przypomnieć, kiedy ostatnio używałam kostki rosołowej i doszłam do wniosku, że długo przed ciążą, czyli co najmniej jakieś półtora roku temu! Dawno. Naprawdę nie jestem fanką takich polepszaczy. A jednak, Bulionetka jest inna i na pewno będę ją stosować częściej niż kostki. No bo w końcu życie bardzo ułatwia i mam więcej czasu na zabawę z dziećmi, pomoc w odrabianiu lekcji itd.
Wpis bierze udział w akcjach: Kuchnia Wielkanocna i Zdrowa kuchnia.




Minipaszteciki warzywne

Ciasto:

  • paczka suchych drożdży (czyli tyle, ile producent zaleca użyć na pół kg mąki)
  • 400 g mąki
  • 200 ml wody mineralnej (ja używam kranowej, z filtra dzbankowego)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru, najlepiej cukru pudru
  • do posypania: kminek, czarnuszka, siemię lniane, sezam

Farsz:

  • ćwierć główki kapusty
  • 1-2 marchewki
  • pietruszka
  • pół cebuli
  • łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • Bulionetka Drobiowa Knorr

Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyrób je. Powinno być gładkie, elastyczne, miękkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody lub mąki. Włóż do miski, przykryj folią i postaw w ciepłym miejscu, bez przeciągów, na pół godziny.
W tym czasie przygotuj farsz. Marchewkę, pietruszkę i cebulę obierz. Wszystkie warzywa zmiksuj (lub posiekaj, albo zetrzyj na tarce). Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, włóż masło i wszystkie warzywa. Duś pod przykryciem na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Do gorących warzyw dorzuć Bulionetkę. Wymieszaj. Kiedy warzywa będą już miękkie i ładnie zeszklone, zdejmij pokrywkę i – mieszając – odparuj nadmiar płynu. Jeśli lubisz, możesz je lekko zrumienić.
Ponownie zagniataj ciasto przez chwilę. Podziel je na 2-3 części. Każdą rozwałkuj na podłużny placek grubości 5 mm mniej więcej. Nakładaj farsz wzdłuż dłuższego brzegu. Zwiń ciasto z farszem w roladę i pokrój ją na plastry lub szersze kawałki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Jeśli chcesz posyp czarnuszką itp. Plastry układaj na płasko. Piecz w 200°C do ładnego zrumienienia ciasta.

Tagi: , , , , , , , , , , , ,