Sałatki owocowe są naturalnie słodkie i orzeźwiające. W wydaniu jesienno-zimowym proponuję dodać do sałatki prażone orzechy oraz suszone owoce. Tym razem suszone owoce posiekałam i namoczyłam w soku z pomarańczy. Powstało coś w rodzaju słodkiego, aromatycznego, gęstego sosu, który dodał wyrazu sałatce.
Polecamy wino: do sałatek owocowych polecamy lekkie białe wina, na przykład Viognier, Sauvignon Blanc, Riesling lub Chablis. Do naszej, z dodatkiem orzechów, podaliśmy wino z regionu Puglia, Malvasia.
Sałatka owocowa z figami, żurawiną i orzechami
- jabłko
- gruszka
- kiwi
- banan
- pół szkl winogron rodzynkowych
- pomarańcza
- łyżka żurawiny suszonej
- 3 figi suszone
- łyżka płatków migdałów
- łyżka orzechów włoskich
Płatki migdałów i grubo posiekane orzechy upraż na suchej patelni, przez kilka minut, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Figi pokrój w drobną kostkę. Do miski włóż figi i żurawinę i zalej sokiem z połowy pomarańczy. Odstaw na co najmniej pół godziny, a najlepiej na kilka godzin.
Jabłko oraz gruszkę obierz i pokrój w kostkę, odrzucając gniazda nasienne. Banana oraz kiwi obierz i pokrój w kostkę. Pomarańczę obierz i wykrój cząstki bez błon i białego albedo. Każdą cząstkę przekrój na mniejsze części.
Pokrojone owoce oraz orzechy z migdałami wymieszaj i przełóż do miski. Na wierzchu sałatki rozłóż żurawinę z figami. Jeśli z namaczania suszonych owoców pozostał sok pomarańczowy, to polej nim sałatkę.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, banan, figi, gruszki, jabłka, kiwi, orzechy włoskie, płatki migdałów, pomarańcze, wino do potrawy, winogrona, żurawina
Zostaw komentarz