Surówka z fenkułem jest smaczna i zdrowa. Jest również prosta do wykonania. Dzięki dodatkowi soku z pomarańczy, jest bardzo soczysta w smaku.
Surówka z fenkułem
- pół fenkułu
- marchewka
- jabłko
- pół pomarańczy
Pomarańczę wyszoruj wodą z dodatkiem odrobiny płynu do mycia naczyń. Opłucz dokładnie i przelej wrzątkiem. Osusz, a następnie zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
Fenkuł pokrój w piórka, czyli wzdłuż na cienkie paski. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki. Jabłko umyj, osusz, pokrój na ósemki, a następnie na plasterki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i od razu podawaj.
Tagi: fenkuł, jabłka, marchewka, pomarańcze
Oo, jak dawno nie jadłem fenkuła – i zapomniałem o nim 🙂
Piotr, no to do dzieła! Polecam też fenkuł jako dodatek do soku z sokowirówki 🙂