Granita to deser świetny nie tylko na upał. Dla mnie to idealne zwieńczenie dobrego obiadu. Granita jest lekka, soczysta, pełna intensywnych owocowych smaków.
Tym razem proponuję granitę na bazie arbuza z listkami świeżej mięty. Taki deser wspaniale orzeźwia, zapewniając ucztę kubkom smakowym. Jeżeli użyjesz mocno dojrzałego arbuza, to granity nie trzeba będzie dosładzać miodem.
Granita arbuzowa
- 350 g (2 szkl) obranego arbuza
- mała garść liści mięty
- łyżka miodu – ilość zależy od dojrzałości arbuza
Z arbuza odkrój skórkę, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę, przełóż do worka strunowego i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamrożoną kostkę arbuzową przełóż do malaksera, dodaj miętę (kilka listków pozostaw do dekoracji) oraz miód i zmiksuj dokładnie. Najlepiej raz lub dwa zagarnąć zmiksowaną masę ze ścianek i jeszcze chwilę miksować.
Granitę przełóż do pucharków. Na wierzchu ułóż listki mięty. Podawaj natychmiast.
Tagi: arbuz, mięta, miód
pychota
lece po arbuza, tyle ze nie mam blendera wiec bede jesc zamrozone kostki 😉
Też można 😀
Wtedy lepiej pokroić na mniejsze kosteczki. Albo zamrozić całe plastry, a później skrobać widelcem!