Granita to deser świetny nie tylko na upał. Dla mnie to idealne zwieńczenie dobrego obiadu. Granita jest lekka, soczysta, pełna intensywnych owocowych smaków.

Tym razem proponuję granitę na bazie arbuza z listkami świeżej mięty. Taki deser wspaniale orzeźwia, zapewniając ucztę kubkom smakowym. Jeżeli użyjesz mocno dojrzałego arbuza, to granity nie trzeba będzie dosładzać miodem.

Granita arbuzowa

Granita arbuzowa

  • 350 g (2 szkl) obranego arbuza
  • mała garść liści mięty
  • łyżka miodu – ilość zależy od dojrzałości arbuza

Z arbuza odkrój skórkę, usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę, przełóż do worka strunowego i włóż do zamrażalnika na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamrożoną kostkę arbuzową przełóż do malaksera, dodaj miętę (kilka listków pozostaw do dekoracji) oraz miód i zmiksuj dokładnie. Najlepiej raz lub dwa zagarnąć zmiksowaną masę ze ścianek i jeszcze chwilę miksować.

Granitę przełóż do pucharków. Na wierzchu ułóż listki mięty. Podawaj natychmiast.

Granita arbuzowa 1Granita arbuzowa 2

Granita arbuzowa 0

Tagi: , ,