Bardzo dawno nie jadłam zupy owocowej, więc zdecydowanie czas to nadrobić. Zupa mirabelkowa jest intensywnie kwaskowa, a jednocześnie w sam raz słodka. Gęsta, letnia albo chłodna… Do smaku dodałam waniliowe kluseczki z naleśników. Wspaniałe połączenie 🙂
Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluseczkami naleśnikowymi
Zupa mirabelkowa:
- litr mirabelek
- 2 szkl wody
- 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki
- łyżka śmietany
Waniliowe kluseczki naleśnikowe:
- 60 g mąki
- jajko
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- olej lub oliwa do smażenia
Zupa mirabelkowa. Mirabelki umyj, włóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Przestudź lekko i przetrzyj śliwki przez durszlak tak, by na durszlaku pozostały same pestki i skórki. Miąższ z płynem ponownie zagotuj, dodaj cukier i cukier waniliowy. W kubeczku rozmieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej śmietany lub zimną wodę. Kiedy masa będzie gładka, dodaj do niej trochę gorącej zupy i wymieszaj. Tak zahartowaną mąkę ze śmietaną wlej do zupy i wymieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia. Zupę można podawać na ciepło lub na zimno.
Waniliowe kluseczki naleśnikowe. Wszystkie składniki ciasta zmiksuj dokładnie. Usmaż 3-4 cienkie naleśniki (zobacz jak usmażyć naleśniki). Przestygnięte naleśniki zwijaj i krój na cienkie paseczki.
Na talerze lub do miseczek wlewaj zupę, a na środku układaj makaron waniliowy. Można dodać też po kleksie śmietany.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, mirabelki, mleko, śmietana
Pycha <3
Mniam 🙂