Bardzo dawno nie jadłam zupy owocowej, więc zdecydowanie czas to nadrobić. Zupa mirabelkowa jest intensywnie kwaskowa, a jednocześnie w sam raz słodka. Gęsta, letnia albo chłodna… Do smaku dodałam waniliowe kluseczki z naleśników. Wspaniałe połączenie 🙂

Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi

Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluseczkami naleśnikowymi

Zupa mirabelkowa:

  • litr mirabelek
  • 2 szkl wody
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • łyżka śmietany

Waniliowe kluseczki naleśnikowe:

  • 60 g mąki
  • jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oliwy
  • olej lub oliwa do smażenia

Zupa mirabelkowa. Mirabelki umyj, włóż do garnka, zalej 2 szklankami wody, zagotuj i gotuj przez 15 minut. Przestudź lekko i przetrzyj śliwki przez durszlak tak, by na durszlaku pozostały same pestki i skórki. Miąższ z płynem ponownie zagotuj, dodaj cukier i cukier waniliowy. W kubeczku rozmieszaj mąkę ze śmietaną, aby nie było grudek. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodaj więcej śmietany lub zimną wodę. Kiedy masa będzie gładka, dodaj do niej trochę gorącej zupy i wymieszaj. Tak zahartowaną mąkę ze śmietaną wlej do zupy i wymieszaj. Gotuj jeszcze 2-3 minuty. Odstaw do wystudzenia. Zupę można podawać na ciepło lub na zimno.

Waniliowe kluseczki naleśnikowe. Wszystkie składniki ciasta zmiksuj dokładnie. Usmaż 3-4 cienkie naleśniki (zobacz jak usmażyć naleśniki). Przestygnięte naleśniki zwijaj i krój na cienkie paseczki.

Na talerze lub do miseczek wlewaj zupę, a na środku układaj makaron waniliowy. Można dodać też po kleksie śmietany.

Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 1Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 3Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 4Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 2Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 00Zupa mirabelkowa z waniliowymi kluskami naleśnikowymi 0

Tagi: , , , ,