To bardzo miła przekąska na lato. Zdrowa, sycąca, ale nie dająca uczucia ciężkości. Wypróbowałam różne warianty i najbardziej posmakowała mi otoczka z ziołami prowansalskimi i natką pietruszki.
Jeżeli wolisz kulki serowe na słodko zajrzyj tutaj.
Kulki serowe pikantne


Kulki serowe pikantne

  • 250 g sera białego (ja użyłam 3-krotnie mielonego)
  • 1-2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa z pierwszego tłoczenia do pokropienia kulek

Otoczki:

  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich + 1/4 łyżeczki soli + 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • posiekane orzechy, najlepiej włoskie
  • posiekane suszone pomidory
  • papryka słodka + odrobina soli
  • curry + odrobina soli
  • kminek + sól gruboziarnista
  • siemię lniane
  • ziarna sezamu

Wymieszaj ser z masłem, skórką i sokiem z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku. Jeżeli powstała masa jest zbyt miękka, włóż ją do lodówki na 30 minut. Przygotuj na spodeczkach wybrane otoczki. Uformuj kulki z masy serowej. Ja wolałam to robić dwiema łyżeczkami, zamiast rękami – do łyżeczek masa się tak nie klei. Kulki otocz w wybranych otoczkach i ułóż na półmisku. Do podania warto wykorzystać plastry pomidora i ogórka. Całość koniecznie pokrop oliwą.

Tagi: , , , , , , , , , ,