Czasem w lecie też trzeba się rozgrzać 🙂 Polecam wspaniałe muszle, nadziane mięsem drobiowym i warzywami. Wszystko zapieczone jest w mleku kokosowym z dodatkiem sera koziego i czubrycy. Ten sos jest wyśmienity, wyrazisty w smaku, ale nie dominujący nad potrawą.
Muszle z farszem drobiowo-warzywnym zapiekane w mleku kokosowym z serem kozim
- 500 g makaronowych muszli lub „ślimaków” (u mnie: lumaconi giganti – 22 szt)
- 2 łyżki oliwy
Farsz mięsno-warzywny:
- 500 g mięsa mielonego drobiowego
- 300 g marchewki
- 200 g pietruszki
- ząbek czosnku
- sól, pieprz cytrynowy
- płaska łyżeczka bazylii
- płaska łyżeczka tymianku
- szczypta czubrycy (lub cząbru)
- 500 ml przecieru pomidorowego lub 200 g koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
Sos:
- 2 małe puszki (razem 330 ml) mleka kokosowego
- 300 g sera koziego twardego
- łyżeczka czubrycy
- sól, pieprz
Farsz. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj obrane i starte na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dopraw solą i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą, czyli około 10 minut. Przesuń warzywa na brzeg patelni (albo na chwilę do miski), dolej 2 łyżki oliwy i dodaj mięso mielone. Smaż na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż mięso z różowego stanie się blade, usmażone. Wymieszaj mięso z warzywami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze kilka minut, bez przykrycia, aby sos trochę odparował. Odstaw do wystudzenia.
W tym czasie ugotuj makaron al dente. Wyłącz ogień, dolej szklankę zimnej wody, a po minucie odcedź makaron. Dzięki temu muszle nie będą się do siebie kleiły. Nadziewaj każdą muszlę farszem mięsno-warzywnym.
Sos. Do malaksera włóż ser kozi pokrojony na kilka części i zmiksuj tak drobno jakby był starty na tarce. Dodaj pozostałe składniki sosu i ponownie zmiksuj.
Do naczynia do zapiekania wlej 2 łyżki oliwy, dodaj połowę sosu. Ułóż muszle z farszem i polej resztą sosu. Zapiekaj w 180°C przez 10 minut lub do lekkiego zrumienienia muszli.
Tagi: bazylia, czosnek, czubryca, dla zdrowia, marchewka, mięso mielone z indyka, mleko kokosowe, pieprz cytrynowy, pietruszka, przecier pomidorowy, ser kozi, tymianek
rozgrzewający – w sam raz na dzisiejszą „letnią” pogodę 🙂
O tak, pogoda dzisiaj jest tak „letnia”, że tego typu dania są bardzo pożądane 😉
Niesamowity pomysł na sos, to musi być pyszne 🙂
Evi, ten sos jest super zaskakująco smaczny! 🙂 Ślinka mi leci na samo wspomnienie!