Czasem w lecie też trzeba się rozgrzać 🙂 Polecam wspaniałe muszle, nadziane mięsem drobiowym i warzywami. Wszystko zapieczone jest w mleku kokosowym z dodatkiem sera koziego i czubrycy. Ten sos jest wyśmienity, wyrazisty w smaku, ale nie dominujący nad potrawą.

Muszle z farszem drobiowo-warzywnym zapiekane w sosie z mleka kokosowego z serem kozim

Muszle z farszem drobiowo-warzywnym zapiekane w mleku kokosowym z serem kozim

  • 500 g makaronowych muszli lub „ślimaków” (u mnie: lumaconi giganti – 22 szt)
  • 2 łyżki oliwy

Farsz mięsno-warzywny:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 300 g marchewki
  • 200 g pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz cytrynowy
  • płaska łyżeczka bazylii
  • płaska łyżeczka tymianku
  • szczypta czubrycy (lub cząbru)
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub 200 g koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki oliwy

Sos:

  • 2 małe puszki (razem 330 ml) mleka kokosowego
  • 300 g sera koziego twardego
  • łyżeczka czubrycy
  • sól, pieprz

Farsz. Na dużą patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dodaj obrane i starte na małych oczkach marchewkę i pietruszkę. Dopraw solą i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż warzywa się zeszklą, czyli około 10 minut. Przesuń warzywa na brzeg patelni (albo na chwilę do miski), dolej 2 łyżki oliwy i dodaj mięso mielone. Smaż na maleńkim ogniu, cały czas mieszając, aż mięso z różowego stanie się blade, usmażone. Wymieszaj mięso z warzywami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, zalej przecierem pomidorowym i duś jeszcze kilka minut, bez przykrycia, aby sos trochę odparował. Odstaw do wystudzenia.

W tym czasie ugotuj makaron al dente. Wyłącz ogień, dolej szklankę zimnej wody, a po minucie odcedź makaron. Dzięki temu muszle nie będą się do siebie kleiły. Nadziewaj każdą muszlę farszem mięsno-warzywnym.

Sos. Do malaksera włóż ser kozi pokrojony na kilka części i zmiksuj tak drobno jakby był starty na tarce. Dodaj pozostałe składniki sosu i ponownie zmiksuj.

Do naczynia do zapiekania wlej 2 łyżki oliwy, dodaj połowę sosu. Ułóż muszle z farszem i polej resztą sosu. Zapiekaj w 180°C przez 10 minut lub do lekkiego zrumienienia muszli.

Zapiekane muszle z farszem drobiowo-warzywnym 1Zapiekane muszle z farszem drobiowo-warzywnym 2Zapiekane muszle z farszem drobiowo-warzywnym 3Zapiekane muszle z farszem drobiowo-warzywnym 0

Tagi: , , , , , , , , , , ,