Moi Rodzice nie przyjechali na Święta, więc musiałam sobie sama upiec pieczeń, która zawsze ze Świętami mi się kojarzy. Odpytałam Tatę dość szczegółowo i zrobiłam pieczeń, którą pamiętam z domu rodzinnego. Jadaliśmy ją najczęściej na kanapkach, z dodatkiem rzeżuchy lub zagryzając sałatką jarzynową. Jednak świetnie nadaje się również jako mięso obiadowe, nie tylko na Święta.
Mięso wychodzi aromatyczne w środku, ponieważ przed pieczeniem leżakuje przez 2-3 dni w zalewie. Potem trzeba je dość długo piec pod przykryciem, aby stało się delikatne, a jednocześnie wystarczająco zwarte do pokrojenia na plasterki.
Pierś indyka pieczona po staropolsku
Zalewa:
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- łyżeczka mielonej kolendry
- ząbek czosnku
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki soli
- 1 l wody
Pieczeń:
- 1 kg piersi indyka
- olej do wysmarowania naczynia
- 1-2 ziemniaki
- kawałki kiełbasy
- boczek wędzony
- śliwki kalifornijskie
- ewentualnie przyprawy: czubryca lub pieprz + cząber + czosnek + ziarno jałowca
Zalewa. Wszystkie składniki zalewy przełóż do garnka, zagotuj i wystudź pod przykryciem. Do zimnej zalewy włóż pierś indyka. Wstaw do lodówki (lub na balkon, jeśli jest chłodno) na 2-3 dni. W tym czasie 2 razy dziennie przekręcaj mięso, aby równomiernie wchłonęło aromaty z zalewy.
Pieczeń. Mięso wyjmij z zalewy, osusz, oprósz przyprawami, wmasowując je lekko (ja tego nie zrobiłam) i owiń sznurkiem. Naczynie żaroodporne z pokrywką wysmaruj olejem. Na dnie ułóż plastry obranych surowych ziemniaków oraz plastry kiełbasy. Na tym ułóż mięso. Obok układaj kawałki plastry boczku oraz śliwki kalifornijskie. Pamiętaj o przykryciu naczynia pokrywką.
Piecz 20-40 minut w maksymalnej temperaturze 240°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez godzinę. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez 2 godziny.
Tagi: boczek, czosnek, kiełbasa, kolendra, liść laurowy, pierś indyka, śliwki kalifornijskie, Wielkanoc, ziele angielskie
mniam
Ola, ponad 3 h piec 1 kg piersi? Zawsze mi się wydawało, że pierś się krócej piecze.
Można piec znacznie krócej, ale nie uzyska się tego efektu. Ostatnie 2 godziny to pieczenie w dość niskiej temperaturze, które od jakiegoś czasu znowu jest cenione przez kucharzy.
Robiłam podobnie szynkę i pierś z kurczaka, w tym roku wyszły rewelacyjnie 🙂
wygląda bardzo apetycznie trzeba zrobić na weekend 🙂
Jola twój schab jest wspaniały w zamian wyślę ci mój przepis na sernik.
Pieczeń wygląda fenomenalnie, Olu 🙂
Evi, cieszę się, że Ci się podoba 🙂 Smakuje równie wspaniale, więc polecam wypróbowanie.