Są pyszne! Delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe. O tej porze roku pasują mi z sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem. Mogą być świetną przekąską lub kolacją dla dzieci na Dzień Dziecka 🙂 Przepis znalazłam w blogu Moje wypieki. Zrezygnowałam z dodawania proszku do pieczenia, bo staram się go unikać w potrawach dla dzieci, a mam swój sposób na puszyste placuszki 🙂
Ten przepis bierze udział w akcji
Naleśnikowy Tydzień.


Czekoladowe pancakes

  • 2 duże jajka
  • 1 szkl mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1/3 szkl cukru
  • ew. łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • pół łyżeczki soli
  • pół szkl chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady

Jeśli użyjesz proszku do pieczenia, to wszystkie składniki – oprócz czekolady – zmiksuj. Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj masę łyżką.
Jeśli nie zamierzasz użyć proszku do pieczenia, to najpierw oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, żółtka zmiksuj z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady). Do masy dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Smaż placuszki na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą lub na zwykłej patelni z minimalną ilością oleju.


Tagi: , , , ,