Są pyszne! Delikatnie wilgotne, mocno czekoladowe. O tej porze roku pasują mi z sosem ze zmiksowanych truskawek z cukrem. Mogą być świetną przekąską lub kolacją dla dzieci na Dzień Dziecka 🙂 Przepis znalazłam w blogu Moje wypieki. Zrezygnowałam z dodawania proszku do pieczenia, bo staram się go unikać w potrawach dla dzieci, a mam swój sposób na puszyste placuszki 🙂
Ten przepis bierze udział w akcji Naleśnikowy Tydzień.
Czekoladowe pancakes
- 2 duże jajka
- 1 szkl mleka
- 3 łyżki oleju
- 1,5 szkl mąki
- 1/3 szkl cukru
- ew. łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- pół łyżeczki soli
- pół szkl chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady
Jeśli użyjesz proszku do pieczenia, to wszystkie składniki – oprócz czekolady – zmiksuj. Dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj masę łyżką.
Jeśli nie zamierzasz użyć proszku do pieczenia, to najpierw oddziel białka od żółtek. Białka ubij na pianę, żółtka zmiksuj z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady). Do masy dodaj chipsy czekoladowe i wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Smaż placuszki na suchej patelni z powłoką nieprzywierającą lub na zwykłej patelni z minimalną ilością oleju.
Zostaw komentarz