Na dziś polecam lekką wiosenną sałatkę, która przyciągnie wzrok, zachwyci smakiem i nasyci. Liście cykorii dzielą sałatkę na ładne nieduże porcje. Na liściach ułożyłam różne warzywa, awokado i jajko. Zielony groszek nadaje soczystości, a rzodkiewka chrupkości. Listki kolendry i sok z limonki wnoszą wspaniałą świeżość i lekkość.

Wiosenna sałatka z soczystym groszkiem

Wiosenna sałatka z soczystym groszkiem

  • puszka Zielonego Groszku „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • 2 jajka
  • awokado
  • 3 rzodkiewki
  • dymka
  • łyżka liści kolendry
  • cykoria

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka soku z limonki
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz kolorowy

Sos. Wszystkie składniki sosu włóż do małego słoiczka, zakręć i potrząśnij kilka razy.

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz i pokrój na ćwiartki.

Rzodkiewki pokrój w cienkie plastry, dymkę posiekaj. Awokado pokrój na ćwiartki, pamiętając, że w środku jest duża pestka. Oddziel miąższ od skórki i pokrój ćwiartki w półksiężyce.

Oderwij kilka największych liści cykorii, umyj i osusz dokładnie. Ułóż je na półmisku, a następnie do każdego włóż kawałek awokado, groszek, dymkę, rzodkiewkę, polej sosem i dalej układaj jajko, listki kolendry oraz ponownie groszek. Na koniec znowu polej sałatkę sosem.

Wiosenna salatka z soczystym zielonym groszkiem 1Wiosenna salatka z soczystym zielonym groszkiem 2Wiosenna sałatka z soczystym groszkiem

Tagi: , , , , , , , , , ,