Ostatnio często pytacie o zdrowe przepisy, które pomogą wrócić do szczupłej sylwetki przed latem. Proponuję taką kolorową, bardzo smaczną sałatkę, która dobrze nasyci. Bogactwo smaków zapewnia tu chrupiąca cieciorka połączona z grillowanym indykiem i grillowaną cukinią. Czosnek bardzo wzbogaca smak i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Rukola i pomidorki wnoszą do sałatki soczystość i świeżość.

Sałatka z cieciorki i grillowanych plastrów cukinii oraz indyka

Grillowany indyk na rukoli z chrupiącą cieciorką

  • pół puszki cieciorki „Gotowane na Parze” Bonduelle
  • średnia cukinia
  • 200 g filetu z indyka lub kurczaka
  • duża garść rukoli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Filet z indyka pokrój w plastry grubości 3-4 mm, a cukinię – 2 mm. Smaż na patelni do grillowania – cukinię minutę z każdej strony, a indyka 2 minuty. Po smażeniu skrop plastry odrobiną oliwy, dopraw solą i pieprzem. Do grillowanych plastrów cukinii dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie wymieszaj. Pozostaw do lekkiego przestudzenia i każdy plaster indyka przekrój skośnie na 2-3 kawałki.

Do miski wlej oliwę i rozprowadź ją pędzelkiem kuchennym po wnętrzu naczynia. Delikatnie oprósz solą. Liście rukoli umyj, osusz i pozbaw zbyt długich ogonków. Przełóż do miski i delikatnie wymieszaj, aby zostały dokładnie obtoczone oliwą i solą.

Pomidorki przekrój na ćwiartki. W misce, w której podasz sałatkę, rozłóż rukolę, grillowane plastry indyka i cukinii, pomidorki oraz cieciorkę.

Salatka z ciecierzycy 2Salatka z ciecierzycy 3Salatka z ciecierzycy 4Salatka z ciecierzycy 5Salatka z cieciorki 0

Tagi: , , , , , , , ,