Mam słabość do kaszy manny. Lubię ją w różnych postaciach, a najbardziej z wyrazistymi dodatkami smakowymi. Najczęściej dodaję po prostu cynamon lub wanilię, ale ostatnio mam pomarańczowy nastrój w kuchni 🙂 Starta skórka z pomarańczy jest cudownie aromatyczna i sprawia, że trudno się od takiego deseru oderwać 🙂
Pomarańczowa kasza manna
- pół litra mleka
- 3 łyżeczki cukru lub miodu
- szczypta cynamonu
- 1/3 szkl kaszy manny
- ćwierć łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Połowę mleka zagotuj z cukrem i cynamonem. Drugą połowę wymieszaj z kaszą oraz skórką pomarańczy i wlej do wrzącego mleka. Zmniejsz ogień i cały czas mieszając gotuj przez około 10 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj jeszcze przez około minutę.
Jeśli deser ma być podany na zimno, to studź go pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Można też na powierzchni kaszy położyć folię spożywczą, aby nie powstał kożuch. Letnią kaszę przełóż do pucharków.
Tagi: cynamon, kasza manna, mleko, skórka pomarańczy
Zostaw komentarz