Dziś zapraszam na cudowną sałatkę, kolorową i pełną smaków. Jest bardzo łatwa do przygotowania, a efekt jest niesamowicie smaczny. Brokuły są jednocześnie delikatne i chrupiące. Świetnie komponują się z prażonymi migdałami. Sos z dodatkiem sera z niebieską pleśnią jest bardzo aromatyczny i wyrazisty w smaku. Koperek w sosie to przysłowiowa kropka nad i. Taką sałatkę można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Wypróbujcie koniecznie!
Wpis powstał w ramach kampanii marki Bonduelle, promującej produkty gotowane na parze.
Sałatka z odżywczych brokułów w dressingu z niebieskiego sera
- mrożone brokuły „Już Przygotowane na Parze” Bonduelle
- 2 jajka
- pół małej czerwonej cebulki
- sok z połowy cytryny
- łyżka płatków migdałów
Sos:
- 100 g sera z niebieską pleśnią, np. Lazur, Gorgonzola
- 100 g śmietanki kremówki
- ćwierć łyżeczki miodu
- ząbek czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
- łyżka posiekanego koperku – może być mrożony
Cebulę posiekaj i zalej sokiem z cytryny. Ugotuj jajka na twardo. Na suchej patelni upraż migdały.
Śmietankę podgrzej w rondelku. Dodaj pokruszony ser, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszaj, gotując na bardzo małym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj posiekany koperek oraz miód.
Na patelnię wlej 2-3 łyżki wrzątku, dodaj mrożone brokuły i smaż na małym ogniu pod przykryciem przez 3 minuty. Od czasu do czasu przemieszaj.
Jajka obierz i pokrój na ćwiartki. Odlej nadmiar soku z cebuli.
Na talerzu rozłóż różyczki brokułów, ćwiartki jajek, polej sosem, posyp odsączoną z soku cebulą i uprażonymi płatkami migdałów.
Tagi: Bonduelle, brokuły, cebula, czosnek, dla zdrowia, film, jajka, koperek, miód, płatki migdałów, ser z niebieską pleśnią, śmietanka, sok z cytryny, Walentynki
Zostaw komentarz