Bardzo się cieszę, że mamy właśnie Hawajski weekend 🙂 Można wypróbować coś zupełnie innego niż na co dzień. Znalazłam przepis i cieszę się z efektu. Znacznie zwiększyłam ilość mleka, bo po użyciu oryginalnych proporcji wyszła mi masa, a nie napój. Podaję tu proporcje, które ja zastosowałam. Koktajl jest pyszny i aksamitny w smaku. Trochę słodki, trochę słony, z nutką gałki muszkatołowej. Aromat plasterka limonki bardzo pozytywnie wpłynął na wrażenia smakowe 🙂
Hawajski koktajl z awokado
- 1 awokado
- 1,5-2 szkl mleka
- łyżka soku z cytryny
- odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
- łyżeczka cukru
- 1/4 łyżeczki soli (najlepiej morskiej)
- 4 plasterki limonki do ozdoby
Sok z cytryny wlej na jeden spodeczek, sól wsyp na drugi. Brzegi 4 szklanek delikatnie zwilż sokiem i odstaw na moment do góry dnem. Następnie zanurzaj szklanki w soli, aby ładnie oblepiła ich brzegi. Awokado obierz, przekrój na pół i usuń pestkę (wbijając nóż i przekręcając go). Pokrojone na kawałki awokado, mleko, sok z cytryny i sól (ze spodeczka), cukier i gałkę zmiksuj dokładnie w malakserze. Nalej do szklanek i delikatnie oprósz startą gałką. Na brzegu każdej szklanki nałóż plasterek limonki.
och…właśnie na to mam teraz ochotę…
Russkaya, no to do dzieła 🙂 Czekam na Twoje wrażenia.