Pieczony jeleń to danie godne świątecznego stołu. Jego mięso jest chude, o wyrazistym smaku, bardzo miękkie, niemal rozpadające się.
Warto go upiec, ale trzeba uważać, bo jeleń biegał po lesie i jego mięso zawiera niewiele tłuszczu. Można naszpikować jelenia słoniną, owinąć boczkiem, albo obficiej podlać wodą lub bulionem, jeśli nie chcecie zwiększać ilości tłuszczu w daniu.
Idealnie byłoby mieć znajomego myśliwego, ale jeśli się nie ma, to wizyta w większym sklepie powinna załatwić sprawę. Udało mi się zakupić udziec jelenia w hipermarkecie, niezbyt drogo.
Polecamy wino: Do jelenia polecamy Pinot Noir. To szczep, który fantastycznie pasuje do dań kojarzących się z myślistwem. Polecamy też szczep Shiraz, który charakteryzuje się aromatami śliwek i łagodnym smakiem.
Pieczony udziec jelenia
Marynata:
- łyżeczka pieprzu cytrynowego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub ząbek zwykłego
- 5 ziaren jałowca rozgniecionych
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 3 łyżki sosu Worcestershire, ewentualnie sojowego
- 3 łyżki octu z czerwonego wina lub 50 ml czerwonego wina
- woda – jeśli trzeba
Pieczenie:
- marynata
- garść grzybów suszonych
- 2-3 łyżki oliwy
Marynowanie. Wszystkie składniki marynaty, oprócz wody, włóż do worka strunowego, zamknij dokładnie worek i dokładnie wymieszaj. Otwórz worek i dołóż umyte, osuszone i pozbawione błon mięso. Ponownie zamknij woreczek i potrząsaj nim aż mięso będzie dokładnie oblepione marynatą. Jeśli sos jest zbyt gęsty i nie udaje się dokładnie obtoczyć całego mięsa, dodaj trochę wody (jak najmniej) i jeszcze raz zamknij worek i dokładnie wymieszaj jego zawartość.
Worek z zamarynowanym mięsem włóż do lodówki na 2-3 dni.
Na dzień przed planowanym pieczeniem włóż do miski lub garnka grzyby i zalej je wodą tak, by tylko przykryć grzyby.
Pieczenie. W dniu pieczenia odsącz mięso z marynaty, ale nie wyrzucaj jej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron na dużej patelni, na oliwie, na średnim ogniu.
Do zamykanego naczynia żaroodpornego wlej oliwę, włóż obsmażone mięso, dodaj marynatę, namoczone grzyby suszone i trochę wody z namaczania grzybów. Zamknij pokrywkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut, a następnie pokrój je na plastry i podawaj.
Uwaga. Ja przed Świętami działałam etapami. Upieczone i pokrojone mięso ułożyłam ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do zamrażalnika. Wieczorem przed dniem podania przełożyłam do lodówki. Podgrzewałam w 180°C przez około 20 minut. Ostatecznie wydaje mi się, że jeleń był najsmaczniejszy po pierwszym upieczeniu. Odgrzewany miał trochę gorszą konsystencję.
Tagi: czerwone wino, czosnek niedźwiedzi, grzyby, jałowiec, jeleń, liść laurowy, pieprz cytrynowy, sos Worcestershire, wino do potrawy, ziele angielskie
Na jaką ilość mięsa jest podana marynata?
Stanisław, na około 800 g udźca jelenia.
Skoro w worku strunowym i na patelni widać mięso juz ukrojone to jakim cudem mam go pozniej znow pokroic ?
Lukasz, dostałam mięso w dwóch kawałkach i dlatego może sprawiać wrażenie pokrojonego. Na początku jest po prostu w dwóch częściach. A na końcu kroję je na plastry, których jest już całkiem sporo.
Właśnie robię i przypala mi się oliwa…?! Śmierdziucha jak cholera a wszystka woda spod mięsa normalnie spalona…o co kaman?
Lukasz, być może użyłeś oliwy do sałatek, która nie nadaje się do smażenia. Jeżeli używasz oliwy z pierwszego tłoczenia, to tylko niektóre gatunki nadają się do przetwarzania w wysokich temperaturach. W tej sytuacji lepiej oliwę zastąpić olejem.
Jeżeli używasz dużej patelni, to może warto użyć więcej oliwy, skoro twierdzisz, że wszystko się przypaliło.
Nie jestem pewna na którym etapie soki spod mięsa przypaliły się: przy smażeniu czy przy pieczeniu? Jeśli przy smażeniu, to znaczy, że ogień był zbyt duży. Jeśli przy pieczeniu, to może pokrywka nie przykrywała zbyt szczelnie naczynia i dlatego część soku wyparowała.
Bardzo dobry przepis mięso super
Kasia, świetnie! Bardzo się cieszę 🙂
Czy trzeba trzymać mięso 2-3 dni w lodówce? Czy wystarczy kilka godzin?
Dominika, długie trzymanie mięsa w marynacie sprawi nie tylko, że marynata dotrze głębiej, ale też mięso lepiej skruszeje. Nie próbowałam skracać tego czasu, więc nie mam pewności czy kilka godzin wystarczy.
Jeleń bardzo dobry. Teraz w ten sam sposób będę robić dzika. Tylko zastanawiam się jak zrobić sos do ziemniaczków z tego co zostało w naczyniu? Tzn z tej zapieczonej marynaty. Może pani coś poradzi?
Kasia, najprościej chyba dodać gorącego bulionu lub wody, wymieszać aby wszystkie przypieczonki się odkleiły, a następnie odparować na małym ogniu. Można zagęścić mąką ryżową lub pszenną i doprawić do smaku. Pamiętaj, aby sól dodać dopiero pod koniec redukowania sosu, bo inaczej na koniec sos może okazać się zbyt słony.
Moim zdaniem jeżeli jest niewiele sosu własnego tylko trochę przypieczonych smaków to najlepiej „odkleić” te smaki jakimś alkoholem od garnka – ja zrobiłbym to śliwowicą albo innym czystym destylatem owocowym (wino czerwone też by pasowało ale jak dla mnie zbyt dominuje inne aromaty), a później można troszkę rozcieńczyć bulionem żeby była baza dla sosu. Osobiście staram się nie zagęszczać sosów mąką albo śmietaną (chociaż ta druga pomaga przy złagodzeniu zbyt pieprznych lub pikantnych sosów), a jedynie redukuję do pożądanej konsystencji.
Jarek, bardzo przydatne rady. Dzięki 🙂
Dziękuję już sobie jakoś poradziłam 🙂 teraz w lodówce znów jeleń się marynuje ,:-) pozdrawiam
Super! Dziękuję za przepis..Pozdrawiam.
Nie solimy mięsa?
Olek, na pewno nie solę przed pieczeniem, bo wtedy mięso może wyjść twarde. W tym przepisie jest dużo przypraw oraz słony sos Worcestershire, więc sól nie jest konieczna.
Witam
Super przepis. Mąż zadowolony ja z resztą też
Ewa, wspaniale! 🙂
Czy naczynie żaroodporne można zastąpić rękawem do pieczenia?
Dość długi czas pieczenia. Czy mięso nie wychodzi trochę wysuszone?
Jak najbardziej można piec w rękawie. Ja piekłam w naczyniu z pokrywką, więc mięso nie wyschło. Jeśli nie używasz pokrywki naczynia żaroodpornego, to koniecznie przykryj wierzch folią aluminiową lub właśnie użyj rękawa do pieczenia.
Mam 0.5kg mięsa, czy powinnam skrócić czas pieczenia a jeśli tak, w jaki sposób?
Aneta, możesz skrócić o 15 minut. Czyli najpierw piecz pół godziny w temperaturze 210 stopni, a następnie w 180 stopniach przez godzinę i 45 minut.
Właśnie jesteśmy po obiadku. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłam tak pysznego mięsa. Pycha, rewelacja. Ja piekłam w rękawie
Agata, wspaniale! Dzięki za komentarz 🙂
Dużo zmieniłby brak sosu Worcestershire?
Jakub, jeśli nie masz sosu Worcestershire, dodaj sos sojowy lub Maggi. Efekt też będzie bardzo dobry 🙂
Dzień dobry, zamierzam zrobić udziec z jelenia z tego przepisu. Mam 2kg mięsa, czy trzeba zwiększyć czas pieczenia?
Asia, prawdopodobnie tak, o jakieś 15-20 minut. Warto zaglądać do piekarnika i oceniać sytuację na bieżąco.
Witam, czy jeśli mam 1.5 kg to czas pieczenia jest taki sam?
Paweł, prawdopodobnie czas pieczenia trzeba będzie wydłużyć o około 10-15 minut.
Na jaką wagę mięsa jest marynata?
Mateusz, około 1 kg.
Czy takie mięsko lub inną część jelenia można pokroić w plastry lub nadziać na szaszłyki i piec na grillu?
Ania, nie próbowałam. Jeśli chciałabyś piec na grillu surowe plastry, to na pewno potrzebowałyby dużo marynaty, inaczej mięso wyjdzie suche.
Czy mogę w ten sam sposób, przyrządzić dzika. ?
Karolina, niestety nie wiem, ale ja bym spróbowała 🙂
Mój jeleń po trzech dniach w lodówce w bejcy prosił o łaskę, więc nakrytełem go folią i wstawiłem na 210 na pół godziny. A pod rusztem naczynie żaro- z litrem gorącej wody, która paruje wewnątrz piekarnika. Potem półtorej godziny 180 ale zaczął się przypalac. Trzeba podlewać
Miko, zdecydowanie warto podlewać, jeśli nie pieczesz w zamykanym naczyniu. Ja piekłam w naczyniu żaroodpornym z pokrywką, więc płyny za mocno nie odparowały.
Co jeśli wstawię udziec do szybkowara?
Maryla, nie mam pojęcia, ale warto sprawdzić 😉 Pewnie nie wyjdzie taki zrumieniony, tylko bardziej jak uduszony, ale myślę, że nadal smaczny 🙂
Popsuję smak jeśli dodam ocet winny z białego wina zamiast z czerwonego?
Sylwia, możesz śmiało użyć białego octu winnego.
Dziękuję za odpowiedź. Tak zrobię.