Pieczony jeleń to danie godne świątecznego stołu. Jego mięso jest chude, o wyrazistym smaku, bardzo miękkie, niemal rozpadające się.

Warto go upiec, ale trzeba uważać, bo jeleń biegał po lesie i jego mięso zawiera niewiele tłuszczu. Można naszpikować jelenia słoniną, owinąć boczkiem, albo obficiej podlać wodą lub bulionem, jeśli nie chcecie zwiększać ilości tłuszczu w daniu.

Idealnie byłoby mieć znajomego myśliwego, ale jeśli się nie ma, to wizyta w większym sklepie powinna załatwić sprawę. Udało mi się zakupić udziec jelenia w hipermarkecie, niezbyt drogo.

Polecamy winoPolecamy wino: Do jelenia polecamy Pinot Noir. To szczep, który fantastycznie pasuje do dań kojarzących się z myślistwem. Polecamy też szczep Shiraz, który charakteryzuje się aromatami śliwek i łagodnym smakiem.

Pieczony udziec jelenia 0

Pieczony udziec jelenia

Marynata:

  • łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • łyżeczka czosnku niedźwiedziego lub ząbek zwykłego
  • 5 ziaren jałowca rozgniecionych
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 3 łyżki sosu Worcestershire, ewentualnie sojowego
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina lub 50 ml czerwonego wina
  • woda – jeśli trzeba

Pieczenie:

  • marynata
  • garść grzybów suszonych
  • 2-3 łyżki oliwy

Marynowanie. Wszystkie składniki marynaty, oprócz wody, włóż do worka strunowego, zamknij dokładnie worek i dokładnie wymieszaj. Otwórz worek i dołóż umyte, osuszone i pozbawione błon mięso. Ponownie zamknij woreczek i potrząsaj nim aż mięso będzie dokładnie oblepione marynatą. Jeśli sos jest zbyt gęsty i nie udaje się dokładnie obtoczyć całego mięsa, dodaj trochę wody (jak najmniej) i jeszcze raz zamknij worek i dokładnie wymieszaj jego zawartość.

Worek z zamarynowanym mięsem włóż do lodówki na 2-3 dni.

Na dzień przed planowanym pieczeniem włóż do miski lub garnka grzyby i zalej je wodą tak, by tylko przykryć grzyby.

Pieczenie. W dniu pieczenia odsącz mięso z marynaty, ale nie wyrzucaj jej. Obsmaż mięso ze wszystkich stron na dużej patelni, na oliwie, na średnim ogniu.

Do zamykanego naczynia żaroodpornego wlej oliwę, włóż obsmażone mięso, dodaj marynatę, namoczone grzyby suszone i trochę wody z namaczania grzybów. Zamknij pokrywkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 210°C. Piecz przez pół godziny, a następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze przez 2 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut, a następnie pokrój je na plastry i podawaj.

Uwaga. Ja przed Świętami działałam etapami. Upieczone i pokrojone mięso ułożyłam ponownie w naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do zamrażalnika. Wieczorem przed dniem podania przełożyłam do lodówki. Podgrzewałam w 180°C przez około 20 minut. Ostatecznie wydaje mi się, że jeleń był najsmaczniejszy po pierwszym upieczeniu. Odgrzewany miał trochę gorszą konsystencję.

Pieczony udziec jelenia 1Pieczony udziec jelenia 2Pieczony udziec jelenia 3Pieczony udziec jelenia 4Pieczony udziec jelenia 5

Pieczony udziec jelenia 0

Tagi: , , , , , , , , ,