Pokazywałam Wam już przepis podstawowy na smażone kurki, a dziś pokażę jak można je dalej wykorzystać. Smażone kurki są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do wszelkich makaronów. Kozi ser jest tu zwieńczeniem kompozycji smakowej, prostej, ale bardzo pysznej.
Pappardelle z sosem kurkowym
- 250 g makaronu pappardelle
- 100 g sera koziego twarogowego (rolada)
Smażone kurki (pół porcji z przepisu):
- 150 g kurek
- pół ząbka czosnku
- pół małej cebuli
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- sól, pieprz
Smażone kurki przygotuj wg przepisu. Kozi ser pokrój w średnią kostkę. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelnię z usmażonymi kurkami włóż odcedzony makaron i krótko wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj ser, przemieszaj. Makaron ułożony na talerzu skrop oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj od razu.
Tagi: cebula, czosnek, grzyby, kurki, pappardelle, twaróg kozi
jak ja lubię takie pyszne dania 🙂 Zjadłabym taką porcję 🙂
Kasiac, bierz przepis i zrób sobie koniecznie, bo to danie łatwe i szybkie do przyrządzenia, a efekt taki pyszny 🙂