Oto bardzo prosty tort z biszkoptem kakaowym i kremem z czekolady karmelowej. Delikatny, mięciutki, ale intensywny w smaku. W sam raz na przyjęcie dla dzieci. Moje córki uwielbiają takie smaki, więc tort został pochłonięty błyskawicznie. Zjedliśmy go na poprawinach urodzin Łucji, która sama ozdobiła tort owocami.

Tort czekoladowy z kremem karmelowym

Tort czekoladowy z kremem karmelowym

Biszkopt kakaowy:

  • 6 jajek
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • do nasączenia: herbata czarna + 1 łyżeczka cukru

Krem:

  • 400 ml śmietanki 36%
  • tabliczka czekolady karmelowej Wedel

Biszkopt. Białka ubij z cukrem na sztywno. Nadal miksując, na wolnych obrotach, dodawaj po jednym żółtku. Dodaj mąkę, kakao i krótko zmiksuj na wolnych obrotach. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do wypieków. Piecz przez 30 minut w 180°C. Po upieczeniu ostudź, przekrój na dwa cieńsze placki.

Herbatę zaparz w 100 ml (pół szklanki) wrzątku. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

Krem. Czekoladę połam i włóż do miski. Miskę ustaw na garnuszku z wrzącą wodą. Nie podgrzewaj wody, aby czekolada się nie przypaliła. Mieszaj czekoladę dość często. Kiedy czekolada całkowicie się roztopi, odstaw ją do przestudzenia.

Śmietanę ubij, ale nie do końca. Połowę ubitej śmietany przełóż do czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj pozostałą bitą śmietanę i bardzo delikatnie wymieszaj.

Uwaga. Krem wychodzi bardzo delikatny i jest dość miękki nawet po schłodzeniu. Jeśli chcesz aby krem łatwiej się kroił, dodaj żelatynę lub więcej czekolady. Ja wybrałam taką bardzo delikatną wersję.

Tort czekoladowy z kremem karmelowym 0

 

Tagi: , , ,