Pokazywałam Wam już przepis podstawowy na smażone kurki, a dziś pokażę jak można je dalej wykorzystać. Smażone kurki są bardzo aromatyczne i świetnie pasują do wszelkich makaronów. Kozi ser jest tu zwieńczeniem kompozycji smakowej, prostej, ale bardzo pysznej.

Pappardelle z kurkami i kozim serem

Pappardelle z sosem kurkowym

  • 250 g makaronu pappardelle
  • 100 g sera koziego twarogowego (rolada)

Smażone kurki (pół porcji z przepisu):

  • 150 g kurek
  • pół ząbka czosnku
  • pół małej cebuli
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • sól, pieprz

Smażone kurki przygotuj wg przepisu. Kozi ser pokrój w średnią kostkę. Makaron ugotuj al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelnię z usmażonymi kurkami włóż odcedzony makaron i krótko wymieszaj. Zdejmij z ognia, dodaj ser, przemieszaj. Makaron ułożony na talerzu skrop oliwą, dodaj sól i pieprz do smaku. Podawaj od razu.

Pappardelle z kurkami i kozim serem 1

Pappardelle z kurkami i kozim serem 0

Tagi: , , , , ,