Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą to dość tradycyjne połączenie. Dodaję do niej jabłko i ogórki kiszone, aby zrównoważyć słoność śledzi i dodać soczystości sałatce. Jednocześnie dorzucam ziemniaki, dzięki czemu nie wymaga towarzystwa pieczywa i można się nią najeść. Czosnek i cebula dodają sałatce charakteru.
Nie, to nie była moja zachcianka 😉 Sałatkę zrobiłam na życzenie Taty, ale sama również z przyjemnością ją zjadłam.
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą
- 200 g matiasów
- puszka (400 g) czerwonej fasoli
- 2 ugotowane ziemniaki
- jabłko
- 4 małe ogórki kiszone
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- pieprz
Matiasy opłucz pod bieżącą wodą z soli i odsącz z nadmiaru wody. Jeżeli w kuchni unikasz soli, to namocz matiasy przez kilka godzin w wodzie.
Matiasy, ziemniaki, jabłka(u mnie ze skórką), ogórki, obraną cebulę pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Fasolę odsącz z płynu.
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj. Dobrze smakuje również schłodzona przez kilka godzin w lodówce.
Jeśli lubisz, możesz dodać do sałatki majonez.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cebula, czosnek, fasola, jabłka, ogórek kiszony, oliwa, śledzie, ziemniaki
u nas śliedz w każdej postaci jest uwielbiany a wędzony pycha
czy zamiast czerwonej fasoli mozna dodac cos innego
Oczywiście: można dodać białą fasolkę, można też ją pominąć albo dodać buraka, najlepiej kiszonego.