Przepis znalazłam na stronie Kwestia Smaku.
Smak szparagów połączonych z gremoladą jest zaskakujący. Bardzo miłe doświadczenie 🙂
Szparagi z chrupiącą gremoladą
- 300 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- pół cytryny do serwowania
Gremolada:
- kromka suchego wiejskiego chleba
- ząbek czosnku
- pół łyżki drobno startej skórki z cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Szparagi umyj, odkrój zdrewniałe końce (mniej więcej 1/3 długości), obierz twardą skórkę. Rozłóż na pergaminie i wymieszaj z jedną łyżką oliwy. Chleb i czosnek drobno posiekaj. Wymieszaj wszystkie składniki. Szparagi posyp gremoladą i polej drugą łyżką oliwy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Podawaj z ćwiartką cytryny.
Tagi: chleb wiejski, cytryna, czosnek, natka pietruszki, szparagi
[…] zielone, które są świetnym dodatkiem do drugiego dania. Moją ulubioną wersją są nadal Szparagi z chrupiącą gremoladą Szparagi białe są cudowne duszone na maśle. Polubiłam je robiąc co roku Risotto ze […]