Zupa cebulowa długo gotowana, aż cebula się rozpadnie, kryje w sobie wiele smaków. Wcale nie czuć, że nie ma w niej innych warzyw. Żółty ser i ciasto francuskie dopełniają smak tego dania. Chociaż zupa potrzebuje sporo czasu, to pracy przy niej jest niewiele, a najbardziej uciążliwe jest krojenie cebuli. Jednak trud się opłaci, a zupa odwdzięczy się bogatym smakiem.
A może wolisz szybką zupę cebulową z serem pleśniowym.
Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim
- 1 kg cebuli, najlepiej pomieszanych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 60 ml koniaku lub szklanka białego wina
- 1 l bulionu wołowego
- łyżeczka tymianku
- sól, pieprz świeżo mielony
- 100 g sera żółtego, najlepiej gruyere
- ciasto francuskie
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj oliwę i masło. Duś pod przykryciem na małym ogniu, przez 30-60 minut (im dłużej, tym lepiej), mieszając od czasu do czasu. Cebula początkowo nie powinna się przypiec, tylko puścić sok i w nim dusić. Następnie sos odparuje i cebula zacznie się karmelizować. Powinna osiągnąć kolor jasnobrązowy.
Dodaj do niej wino lub koniak i smaż przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj bulion i tymianek i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Na koniec dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to również solą.
Do żaroodpornych kokilek wlej zupę do 3/4 wysokości. Dodaj ser starty na grubych oczkach tarki lub pokrojony w kostkę. Z ciasta francuskiego wykrawaj koła większe od zakrywanego brzegu kokilki. Układaj ciasto na kokilkach.
Zapiekaj w 180°C przez około 20 minut.
Tagi: bulion, cebula, ciasto francuskie, koniak, oliwa, ser żółty, tymianek, wino
Czaję się już dawno na taką zupę i muszę ją w końcu zrobić:)
Wiosenko, teraz jest bardzo odpowiedni czas na taką zupę 🙂
[…] A może wolisz zupę cebulową zapieczoną w cieście francuskim. […]
Mam takie same czerwone kokilki! 🙂 Bardzo lubie zupe cebulowa, najlepiej smakuje w mrozne dni oczywiscie 🙂 Pozdrawiam
Anetta, ja mam tylko jedną taką kokilkę – do fotografii. Bardzo mi się podoba 🙂
Co do zupy cebulowej w mroźne dni, to zgadzam się z Tobą całkowicie.
wyglada pysznie
Mmmm… Rewelacja 🙂
Tu-tusia, cieszę się, że Ci się podoba 🙂
[…] Ta zupa rozgrzewa i koi. Cebula jest długo gotowana, nie ma w niej ani trochę ostrości, za to pojawia się delikatna słodycz. Z dodatkiem gotowanych ziemniaków i śmietany lub gęstego jogurtu odkrywa zupełnie inne oblicze niż w wersji zapiekanej pod ciastem francuskim. […]
Zapieczenie zupy pod ciastem francuskim nadało jej wyjątkowości i nawet trochę speszyło gości, że w tygodniu tak wykwintnie!
Bardzo smaczna.
Iwona, czyli zaszalałaś i zaskoczyłaś gości. Super! Bardzo lubię takie miłe zaskoczenia 🙂