Zupa cebulowa długo gotowana, aż cebula się rozpadnie, kryje w sobie wiele smaków. Wcale nie czuć, że nie ma w niej innych warzyw. Żółty ser i ciasto francuskie dopełniają smak tego dania. Chociaż zupa potrzebuje sporo czasu, to pracy przy niej jest niewiele, a najbardziej uciążliwe jest krojenie cebuli. Jednak trud się opłaci, a zupa odwdzięczy się bogatym smakiem.

A może wolisz szybką zupę cebulową z serem pleśniowym.

Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim

Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim

  • 1 kg cebuli, najlepiej pomieszanych rodzajów: biała, czerwona, cukrowa
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 60 ml koniaku lub szklanka białego wina
  • 1 l bulionu wołowego
  • łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • 100 g sera żółtego, najlepiej gruyere
  • ciasto francuskie

Cebulę obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj oliwę i masło. Duś pod przykryciem na małym ogniu, przez 30-60 minut (im dłużej, tym lepiej), mieszając od czasu do czasu. Cebula początkowo nie powinna się przypiec, tylko puścić sok i w nim dusić. Następnie sos odparuje i cebula zacznie się karmelizować. Powinna osiągnąć kolor jasnobrązowy.

Dodaj do niej wino lub koniak i smaż przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dodaj bulion i tymianek i gotuj jeszcze przez około 30 minut. Na koniec dopraw pieprzem, a jeśli trzeba, to również solą.

Do żaroodpornych kokilek wlej zupę do 3/4 wysokości. Dodaj ser starty na grubych oczkach tarki lub pokrojony w kostkę. Z ciasta francuskiego wykrawaj koła większe od zakrywanego brzegu kokilki. Układaj ciasto na kokilkach.

Zapiekaj w 180°C przez około 20 minut.

Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 1Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 2Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 3Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 4Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 5Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 6Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 7Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim 8

Zupa cebulowa zapiekana w cieście francuskim

Tagi: , , , , , , ,