Jeśli macie chęć spróbować czegoś innego, odświętnego, to może spodoba Wam się pomysł na podanie pieczonego królika na obiad. Wydawało mi się, że skoro jest to rzadko spotykane w sklepach mięso, to będzie nie na naszą kieszeń, tymczasem przed Świętami kupiłam całego królika za 15 zł.
Królik ma delikatne mięso, podobne do drobiowego. Proponuję upiec go z dodatkiem warzyw i bulionu i podać do niego dobrze dobrane wino. Nam taki obiad smakował bardzo.

Inspirowałam się przepisem filmowym znalezionym w sieci.

Polecamy winoProponujemy wino: Polecamy wina pełne i harmonijne, które podkreślą smak  królika. Dobrym wyborem może okazać się ogólnie dostępne włoskie Sangiovese, które charakteryzuje się obecnością tanin. Jest to wybór na zasadzie przeciwieństw – delikatny królik i lekko cierpkie Sangiovese. Idąc tym samym tokiem myślenia, dobrym wyborem będzie hiszpańska Rioja, ale ważne, aby była młoda.
My piliśmy dwa, różnego rodzaju wina: Primitivo z regionu Puglia i Floresta z Hiszpanii.

Królik pieczony z warzywami

Królik pieczony z warzywami

  • cały królik, sprawiony
  • 1-2 szkl maślanki
  • kilka łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • kilka centymetrów jasnej części pora
  • 2 małe pietruszki
  • 4 marchewki
  • cebula
  • kilka małych cebulek czerwonych
  • około pół litra bulionu warzywnego lub wody

Królika podziel na części: najpierw odetnij nogi, następnie przekrój korpus pod ostatnim żebrem i każdą z powstałych części podziel jeszcze na pół. Przełóż mięso do litrowego pojemnika plastikowego, zalej maślanką, przykryj i włóż do lodówki na całą noc. Dzięki temu mięso stanie się soczyste i kruche.

Na drugi dzień wyjmij królika, opłucz z maślanki i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Posmaruj mięso oliwą i natrzyj rozgniecionym czosnkiem. Posyp przyprawami. Ponownie wstaw mięso do lodówki, na 2 godziny.

W tym czasie przygotuj warzywa. Pietruszkę, marchewkę i cebule obierz. Pora umyj dokładnie. Pietruszkę, marchewkę i pora pokrój na plasterki. Cebulę pokrój w grubą kostkę. Małe cebulki pozostaw w całości. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą i wyłóż kolejno warzywa: pietruszkę, pora, marchewkę i cebulę. Na wierzchu ułóż mięso. Polej bulionem tak aby sięgał do mięsa, ale nie zakrywał go. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz w 180°C przez 2 godziny. Pod koniec pieczenia możesz zdjąć folię/pokrywkę, aby mięso mocniej się zarumieniło – ja tego nie zrobiłam.

Podawaj z pure ziemniaczanym.

Królik pieczony z warzywami 1Królik pieczony z warzywami 2Królik pieczony z warzywami 3Królik pieczony z warzywami 4Królik pieczony z warzywami 5Królik pieczony z warzywami 00

Królik pieczony z warzywami

 

Piersi kaczki w słodko-winnej marynacie musztardowej Piersi kaczki w słodko-winnej marynacie

Dzik duszony w warzywach Dzik duszony z warzywami

Makro Pasztet z dzika Pasztet z dzika

Pieczony udziec jelenia 0 Pieczony udziec jelenia

Steki z piure z marchwi i chrupiącymi warzywami Steki z chrupiącymi warzywami i aromatycznym pure z marchwi

Soczysta wołowina z chrupiącą fasolką i sosem pomarańczowym Soczysta wołowina z chrupiącą fasolką i sosem pomarańczowym

Wołowina po burgundzku Wołowina po burgundzku

Indyk z pieczoną dynia i duszonym porem Indyk z pieczoną dynią i karmelizowanym porem

Tagi: , , , , , , , , , , , ,