Taka sałatkę zapamiętałam z dzieciństwa. Pamiętacie „żabę” albo „krokodyla” z ogórka? 🙂

A może wolicie najprostszą wersję sałatki, do której można zużyć warzywa z rosołu?

Sałatka jarzynowa mojej Mamy 0

Sałatka jarzynowa mojej Mamy

  • 3 ziemniaki
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 2 jabłka
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 2 jajka
  • 2 kopiaste łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 kopiaste łyżki groszku konserwowego
  • sól, pieprz

Sos:

  • 4 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy

Do podania:

  • gałązki koperku lub natki pietruszki
  • mały ogórek kiszony
  • mały plaster marchewki
  • 2 ziarenka czarnego pieprzu

Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę umyj i obierz. Ugotuj w osolonej wodzie oddzielnie ziemniaki, oddzielnie marchewkę z pietruszką. Kiedy warzywa będą miękkie wyjmij je z wody i pozostaw do ostygnięcia. Wywar z marchewki i pietruszki możesz użyć do gotowania zupy. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Jajka obierz.

Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, ogórki, jabłka i jajka pokrój w kostkę o boku około 6 mm. Dodaj odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sos. Składniki na sos wymieszaj dokładnie. Połącz z sałatką tuż przed podaniem.

Przybranie. Ogórka przekrój skośnie na pół. Natnij buzię i otwory na oczy. W nacięcia włóż mały kawałek marchewki i ziarenka pieprzu.

Rada. Jeśli chcesz przechować sałatkę w lodówce, to nie łącz jej z sosem. Pokrojone jabłka nie ściemnieją, jeśli od razu wymieszasz je z wcześniej pokrojonym ogórkiem kiszonym, który zakwasi jabłko jak cytryna.

Sałatka jarzynowa mojej Mamy

Tagi: , , , , , , , , , , , ,