Fajna przekąska na zimę. Jabłka z karmelem bardzo dobrze się komponują.
Placek naleśnikowy z jabłkami
- 150 g mąki
- 1,5 szkl mleka
- 7 jajek
- 50 g cukru (3 duże łyżki)
- szczypta soli
- 750 g jabłek
- cytryna
- 4 łyżki masła
- 4 łyżka cukru
Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój na cienkie cząstki. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Wymieszaj składniki ciasta: mąkę, mleko, jajka, cukier, sól. Na patelni roztop łyżkę masła, dodaj łyżkę cukru i zrumień na złoto-brązowo. Czwartą część jabłek ułóż wachlarzowato na patelni i krótko podrumień. Dolej 1/4 część ciasta i smaż 2 minuty. Przykryj patelnię pokrywką i odwróć do góry dnem – placek opadnie na pokrywkę. Zsuń placek z pokrywki na patelnię – teraz placek usmaży się z drugiej strony. Smaż 2 minuty i przełóż na talerz. Roztop masło na następny placek i usmaż kolejne trzy placki.
Tagi: cytryna, jabłka, jajka, naleśniki
Zostaw komentarz