Bardzo miła przekąska w stylu włoskim.

Sałatka z grillowanej cukinii

Marynowana cukinia z grzankami

  • 750 g cukinii
  • 1/2 szkl oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • bagietka

Najpierw przygotuj marynatę: wymieszaj oliwę, ocet, cukier, sól, zmiażdżony ząbek czosnku i posiekaną natkę. Obetnij końce cukinii i pokrój wzdłuż na plastry i podpiecz na grillu. Gotowe plastry ułóż w naczyniu i zalej więcej niż połową marynaty. Marynuj cukinię przez 2 godziny. Bagietkę pokrój na kromki, skrop pozostałą marynatą i opiecz przez 5 minut w temperaturze 200°C.

Tagi: , , , , , ,