Zaczynam się specjalizować w pieczeniu pieczywa 🙂
Nie podaję sposobu robienia zaczynu, wyrabiania ciasta, itp, bo przepis jest z Thermomix’a. Zapewniam jednak, że z tych proporcji wychodzą pyszne bułeczki!
Bułki grahamki
- 10 dkg ziarna pszenicy (i żyta, jeśli ktoś chce) lub 10 dkg mąki razowej
- 5 g kminku
- 4 dkg drożdży
- 5 g cukru (ja daję 10 g, około 2 łyżeczek)
- 250 ml ciepłej wody
- 40 dkg mąki
- 20 g oleju lub oliwy z oliwek (2-3 łyżki)
- 5 g soli (ja daję 10 g, około 2 łyżeczek)
- około 100 ml nasion oleistych (słonecznik, dynia, siemię lniane)
- ew. łyżka otrębów pszennych, ew. kilkanaście ziarenek czarnuszki
Wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Ciasto podzielić na 8 części i uformować bułki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec 12-15 minut w temperaturze 200°C.
Uwagi: Wg oryginału: „Piec 15-20 minut w temperaturze 210°C.” Można posmarować żółtkiem i posypać makiem – ja tego nie robię.
Uwagi do kształtów: Czasem dzielę ciasto na 2 części i piekę dwa chlebki – 20-25 minut. Można też podzielić część ciasta na bułeczki jeszcze 2 razy mniejsze niż oryginalne i np. formować z nich wałeczki i zawijać precelki lub muszle różnych kształtów. Można też zrobić paluszki: uformować wałkiem placek grubości 4 mm i pociąć go na paski szerokości 1 cm. Paski można na koniec poskręcać, żeby było ciekawiej 🙂 Paluszki piec 7 minut na pulchniutkie lub 12 minut na chrupiąco.
Tagi: dla alergików, kminek, pszenica, Thermomix
Zostaw komentarz