Tytuł sugeruje, że kiedyś pojawią się też jasne 🙂
Te ciastka są dość mocno kawowe i mocno kakaowe. Kawa i kakao to bardzo dobrana para. Warto pamiętać, że oba te składniki potrzebują sporo cukru dla równowagi. No, chyba że ktoś lubi ciastka wytrawne.
W tym przepisie ciastka są „mięsiste”, delikatne w środku i popękane na wierzchu. Idealne do kawy lub do kubka mleka.
Jeżeli lubisz takie wypieki, to zajrzyj też do przepisów na ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe z kawałkami czekolady, baci di dama, ciasteczka Franklina, ciasteczka czekoladowo-kawowo-pomarańczowe, chocolate chip cookies, brazylijskie ciasteczka kawowe.
Ciastka kawowe ciemne
- 200 g masła
- 200 g cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- jajko
- 250 g mąki
- łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g kakao
- łyżeczka kawy
- duża szczypta soli
Masło z cukrem i cukrem waniliowym miksuj przez 5 minut, aż powstanie jasna jednolita masa. Dodaj jajko i miksuj przez 2 minuty. Dodaj pozostałe składniki i miksuj na małych obrotach, aż ciasto będzie dokładnie wymieszane. Nabieraj łyżką niewielkie porcje ciasta, formuj z nich kulki, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą silikonową i lekko spłaszczaj. Piecz w 175°C przez 11 minut.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, kakao, kawa, soda, Walentynki
Wyglądają na pyszne. Może się skuszę.
Ciocia Z, zachęcam do wypróbowania 🙂 A my dziś mamy ciastka kawowe jasne – przepis już niedługo.
Uwielbiam takie 🙂
Evitaa, ja też 🙂
witam.przez przypadek znalazłam tę strone poniewaz szukałam dobrego przepisu na ciastka czekoladowe i znalazłam własnie tutaj!!ciastka obłednie czekoladowe!!pysznosci!!!super stronka i przepisy!mam zamiar popichcic z tych przepisów..:)pozdrawiam
Dodi, bardzo mnie to cieszy i wcale nie dziwię się, że ten przepis Ci się spodobał 😉 Serdecznie zapraszam do przeglądania innych przepisów na tej stronie i czekam na relację z ich przygotowania i degustacji 🙂